Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Герджиков: Трябва да се говори за връзката между висшето образование и пазара на труда

Снимка: Софийски университет "Св. Климент Охридски"


От самото създаване на Рейтингонвата система, Софийският университет  винаги е бил на първо място в много професионални направления. Имаме 27 от 52 професионални направления и обикновено сме на първо място в 23 или 24.  Това е естествено, защото качеството в Софийския университет винаги е било високо, просто отскоро го измерваме по различни начини.

Това каза предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ ректорът на Софийският университет „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Допреди 3-4 години студентите вървяха с определена субсидия, която беше неизменна независимо от качеството. Така, в продължение на 15-20 години, използвайки принципа, че парите вървят след студента, ние проваляхме качеството, защото стимулирахме висшите училища да повишават броя на студентите, а това значи да разкриват и нови специалности, които често не им бяха присъщи и нямаха голям опит, съответно не бяха и много качествени. Сега тази тенденция се обърна, но не от рейтинговата система. Рейтинговата система има за цел да ориентира кандидат-студентите

Според ректора, създаването на списък със защитени специалности „работи добре“ но за списъкът с приоритетни професионални направления, където влизат природните науки, трябва да бъдат предвидени „и други стимули“. Завръзката между бизнеса и образованието той обясни:

Помагат големите предприятия, а те са малко на брой. Аз често давам за пример Минно-геоложкия университет, при който и четирите минно-добивни предприятия помагат много - и със стажове, и със средства, по всякакъв начин -  и, съответно, завършилите се реализират при тях. Това се получава и в няколко от техническите университети. Но, не се получава например при природните науки много. Получава се във фармацията. Не се получава там, където малкият и средният бизнес, който е преобладаващ, няма интерес.  Той няма интерес да инвестира в обучението  по химия и физика. 

Всъщтност трябва да се говори за връзката между висшето образование и пазара на труда или работодателите, защото, наред с бизнеса голяма част от студентите се реализират не в произдводството или в индустрията, а в неправителствения сектор, а още по-голяма част - в държавния сектор. Те  стават учители, държавни служители и т.н. Всички тези работодатели трябва да помислят заедно за стимули, а не само бизнеса.  Трябва да помислят как да стимулират не само с пари хората, но и с атрактивни предложения, например студентски практики.
Герджиков определи настоящата реформа в образованието като "смислена" и допълни:
Правят я 5 правителства и 3 народни събрания. Надпартийна е. Дано не се променят нещата, защото за първи път от 4-5 години вървим в правилната посока.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени