Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел ще бъдат обсъдени преговорите по Брекзит, както и проектите за реформа на еврозоната

Снимка: архив

Преговорите по Брекзит и изграждането на Икономическия и паричен съюз и Банковия съюз – са темите, които ще бъдат във фокуса на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС през втория ден от заседанието на Европейския съвет.

Ситуацията около преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС се усложнява. Това не скри и британският премиер Тереза Мей при пристигането си в белгийската столица вчера. В кратко изявление тя изрази разочарование от вота в британския парламент, при който част от нейните съпартийци подкрепиха опозицията. Така бе прието предложението, че крайното споразумение по преговорите за Брекзит трябва да бъде гласувано от британските парламентаристи, преди да влезе в сила. Тя обаче подчерта, че все пак договорът бележи напредък в долната камара на парламента. 

Очаква се европейските лидери да обсъдят заключителния документ по първата фаза от преговорите, по който британският премиер и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заявиха миналата седмица, че са постигнали договореност и ако потвърдят тази констатация, да се премине към втората фаза – за бъдещите отношения с акцент върху преходния период. 

За днес е предвидена и Среща на върха на еврозоната, на която ще бъде обсъдено изграждането на Икономическия и паричен съюз и на Банковия съюз. Дискусията ще се основава на откритото писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, което извежда на преден план необходимостта от гарантирането на достатъчно финансови средства за Съюза за реакция при потенциални шокове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна