Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове предлагат некоректните арендаторите да не получават субсидии

Снимка: БГНЕС

Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да не получават субсидии. Предложението е на кмета на Дългопол и е отправено към законодателите, с надеждата, че те ще го вземат предвид при обсъждането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Проблемът е в това, че законът има пропуск, защото, ако едрият арендатор е наел държавни или общински земи, той няма право да ги заяви за подпомагане и да получи субсидии за тях, ако не си е изплатил съответните такси, които дължи за тях. Ако е наел обаче земята от частно лице, може да не му плаща и има право да си получава субсидии, каза кметът на Дългопол Георги Георгиев:

Основният проблем е, че хората гледат какво ще получат, а не гледат как се разваля договорът. Когато арендаторът е коректен – проблем няма, но когато не е, стандартното разваляне на договора е три месеца след завършване на стопанската година, т.е – собственикът на земята не получава в най-лошия случай две  ренти, т.е. за две поредни стопански години. А през това време пък арендаторът има право след документацията да очертае земите си и да получи за тях субсидии, без да е платил. В този член 37, в който ние предлагаме промяна, има две точки и пише така: В споразумението участват ползватели, които са изплатили задълженията си за предходни стопански години, в стария член е – за земите по член 37 и за земите от Държавния общински поземлен фонд, т.е. държавата и законът по някакъв начин са защитили Държавния общински поземлен фонд. Ние предлагаме на парламента да разгледа и да приеме тази поправка, че ако не са изплатени дължимите наемни вноски към физически и юридически лица, също няма право арендаторът да очертава тези ниви и съответно да получава субсидии. Има пак особеност – тъй като информацията за платилите към държавата и общината рентни вноски се получават от Общинска служба „Земеделие“ – за държавните, и от Общината за общинския поземлен фонд. За частните ние предлагаме да става с декларация по образец, която ще се дава от Областната земеделска служба, като тук вече и физическите, и юридическите лица придобиват по-бързо законово основание да въздействат върху нередовните арендатори, каза Георгиев. Това означава, че за да има право един арендатор да заяви земите си за подпомагане, за субсидиране, той трябва да подаде декларация, че е изплатил всички дължими вноски към частни лица, чиито земи е наел.

От звуковия файл можете да чуете разказ от първо лице на потърпевша от некоректни арендатори от Стара Загора и интервю на Веселина Миланова с Георги Георгиев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!