Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бенишева: Мораториумът върху лекарствата е частен случай, проблемът в системата е много дълбок

Мораториумът върху иновативните лекарства и дебатът около него реално е частен случай. Той касае определен кръг от хора, нарушава определени интереси – на определени корпоративни структури, но всъщност проблемът в системата е много дълбок и много сериозен. Това показва една несъстоятелност на здравната система, на НЗОК, да контролира тези процеси, каза в "Преди всички" проф. Татяна Бенишева – експерт по лекарствена политика, председател на Българската асоциация по лекарствена информация. Тя обясни:

В момента се коментира, че тези 20-30 милиона са една много малка част от цялото… Как, докато нещата се закърпват, ние ще контролираме останалите средства, сред които също има изключително много молекули, които са немалко по-скъпи, т.е. ако в момента тези 20-30 милиона ще оправят ситуацията – О.К. Виждам, че и министъра го подвеждат, че може да се финансират чрез фондове – добре, съгласна съм, че сигурно ще тушират определени лекарства за редки заболявания, но го подвеждат, че могат чрез милосърдна употреба – това не може да стане, тъй като тези лекарства са разрешени. По регламента 726 те трябва да са в процес на разрешаване за употреба, така че мисля, че в много насоки го подвеждат. За мен трябва да се сложи реално ефективен контрол върху този процес на изписване изписването и отпускането на лекарства. Действително се използва този елемент, че се противопоставяме на тези наши пациенти, които да бъдат лекувани. В момента ще се търсят механизми за потушаването на това обществено настроение, но пак казвам, не само фармацевтичните компании, тук са въвлечени и цялото медицинско съсловие, включително аптеки, дистрибутори. Коментират се престъпления по отношение на нелегалния износ… Това е организирана престъпност.

Смятам, че и нормативно има много пробойни, но и в контролния механизъм има много, и по отношение на техническото изпълнение на цялото това задание на отпускане на лекарства има изключително много проблематики, коментира още проф. Бенишева. 

От звуковия файл можете да чуете коментара на проф. Татяна Бенишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна