Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Вестниците коментират започналата вчера среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. Остри разногласия по въпроса за миграцията помрачиха демонстрираното единство на срещата, пише "Гардиън". Вестникът отбелязва, че Германия и Италия са отправили критики заради предложение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, което може да сложи край на квотите за разселване на мигранти в страните от съюза, определени от самия Туск като "предизвикващи разделение". Въпреки напредъка по въпроса за охраната на външните граници според канцлера Ангела Меркел е нужна повече солидарност на вътрешноевропейско равнище, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Членството в Европейския съюз остава ключов приоритет във външната политика на Македония. Това е заявил министърът на външните работи на Македония Никола Димитров пред дипломатическия корпус на традиционния прием по случай предстоящите празници Нова година и Коледа. Димитров е изразил очакване, че реформаторската ориентираност на страната ще донесе през пролетта безусловна препоръка за начало на преговори за членство, съобщава в. "Нова Македония". 
Годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин показа, че той няма и не може да има конкуренти на президентските избори през март, пише "Новая газета". "Няма сам да си отглеждам конкурент", цитира вестникът руския лидер. Пресконференцията на Путин стана за него първа тренировка като кандидат-президент, посочва "Независимая газета". За шест години той не е изгубил според вестника уменията, демонстрирани в предходната кампания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!