Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи на Антарктида - следите, които остават

БНР Новини
Д-р Атанас Пелтеков в студиото на програма „Христо Ботев”.
Снимка: Божидар Любенов

Преди около месец за остров Ливингстън, който се намира край западния бряг на Антарктида, замина първата група от членовете на поредната 26-а българска национална антарктическа експедиция. За да продължат изследванията в българската база „Св. Климент Охридски”, в областта на геологията, сеизмологията и геодезията. По време на тази научно-изследователска експедиция се очаква да бъде реализирана и една интересна инициатива, свързана с българското културно присъствие. На ледения континент ще бъде поставен паметник на кирилицата, с образите на братята св. св. Кирил и Методий, в който са вградени специални капсули с пръст от България. Това ще бъде вторият културен обект там, защото основната сграда на изследователската ни база, наречена „Куцото куче”, вече е част от българското културно-историческо наследство.
Днес с мен в студиото е д-р Атанас Пелтеков, който вече имаше щастието да посети този забулен в мистика и снежни виелици континент. Повечето от вас си спомнят, че д-р Пелтеков беше вече наш гост. Преди време, той пожела да участва в нашето предаване, за да разкаже истории от своя личен музей, като наследник на известен род от гр. Кукуш, отгледал четници и революционери. Тогава той представи и своята идея за създаване на музей на българския лекар.
В това предаване с д-р Атанас Пелтеков разговаряме за спомените, които работата в българската база на остров Ливингстън оставя в живота на нашите полярници и следите, които те оставят след себе си, пишейки историята на българския принос към антарктическите изследвания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!