Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София получи признание като град с възходяща икономика и перспектива за нови инвестиции

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ако попитаме жителите на София каква промяна са забелязали в града през изминалата година, вероятно ще получим разнообразни отговори. За пътуващите с градския транспорт със сигурност най-важната придобивка през годината са били новите и по-комфортни автобуси и трамвайни мотриси, които вече са по-редовни в пиковите часове на деня. Те замениха шумните, студени и амортизирани стари возила на градския транспорт в столицата. Други пък ще отбележат разширяването на зоната за платено паркиране в центъра, която освободи част от тротоарите, заети от автомобили. Пространството за колите, паркиращи върху централните булеварди в столицата, беше стеснено и заради очертанията на новите велоалеи, които създават удобство за колоездачите. Годината ще запомним и с усиленото строителство на третия участък от столичното метро, което наложи гъвкава реорганизация на движението около изграждането на новата линия.

Целият бюджет на София е ориентиран главно към подобряване качеството на въздуха, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като представи финансовите планове на общината за 2018 г.Бюджетът на София през новата година ще е общо 1.43 млрд. лв., или с около 100 млн. лв. повече от предвидените за 2017 г. средства. Съществена част от повишението идва не от приходи от увеличени данъци и общински такси, а от ръста на държавните средства, отпуснати за заплати на учители, социални работници и медицински сестри в детските заведения. Данъците в София не са променяни от 2009 г., а промяна имаше в цените на някои от административните услуги през 2017 г, припомниха от общинската администрация.

Добрата новина за София дойде преди седмица от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс", която обяви, че е повишен дългосрочният кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ със стабилна перспектива. Как столичният град ще се възползва от това, обяснява кметът Йорданка Фандъкова:



В самия доклад на рейтинговата агенция се казва, че строгата финансова дисциплина и привличането на инвестиции остават важен фактор за развитието на София и на Столичната община като цяло. Най-важното в случая е, че София сега за първи път получава инвестиционен кредитен рейтинг, а това означава много ползи за Столичната община, също и за компаниите и бизнеса в София като цяло. Означава, че може да привличаме по-евтин финансов ресурс, а това ще доведе и до повече инвестиции в града. Оценката на кредитната агенция ни показва, че сме на прав път с много консервативна политика и поемане на дългове само с инвестиционна цел ние ще продължим да развиваме нашия град и вбъдеще.

Подобряване на градската инфраструктура, екологията и образованието – това са приоритетите в работата, които най-често изтъква столичният кмет Йорданка Фандъкова. Увеличеният брой на автомобилите в София през последните години и възникващите битови огнища за замърсяване на въздуха наложиха този въпрос като основен за Столичната община през годината. Цялостната дейност насочваме към подобряване на околната среда в София и много от мерките целят подобряването на качеството на въздуха. Предвиждаме повече средства от бюджета за почистване и миене на улиците, което е важен фактор за намаляване на вредните емисии във въздуха, казва Йорданка Фадъкова и още:

Най-големият, стратегически проект за 2018 г., ще продължи да бъде метрото. Това ще е ключова година за строителството. Да припомня, че само с тази мярка – включването на третата линия на метрото, очакваме да се спестят 90 хил. тона вредни емисии годишно. Освен това през 2018 г. предвиждаме закупуване на 144 нови автобуса, ще бъдат поръчани и 20 електробуса. Предстоят реконструкции на ключови трамвайни линии, като тази по бул. „Цар Борис III“, по ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Каменоделска“. Предвиждаме цялостно подновяване на ул.„Граф. Игнатиев“ и площад „Славейков“.

Освен ремонтите на различни мостови съоръжения, улици, площади и тротоари в големия град, предстои спасителна реконструкция на сградата на минералната баня в кв. „Банкя“. Тя е построена в самото начало на миналия век и е обявена за паметник на културата. Вече е избран изпълнител, така че през 2018-а започва обновлението на тази красива сграда, емблема на голямото водното богатство, което има в столицата, категорична е Йорданка Фандъкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна