Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Фалстаф“ за баритона Владимир Стоянов

БНР Новини
Снимка: личен арихив

От 27 опери на Верди аз съм изпял 19 – казва Владимир Стоянов. В момента е в Салерно, където репетира „Травиата“. Премиерата е на 21 декември, малко по-късно пак ще бъде Жермон, но в театър „Сан Карло“ в Неапол. Предстои му още „Отело“ и „Бал с маски“. Често се връща и в България. Още се помни неговият мини фестивал „Tutto Verdi“ в Софийската опера, серията спектакли на „Набуко“ отново в София на площада, това лято беше Ецио от „Атила“ на летния фестивал на открито във Варна, после пя в Пловдив за гала концерта на Борислав Иванов. Нямам нищо против разнообразния репертоар. Много обичам също руската опера, последния сезон пях „Дама Пика“, следващия сезон в Ковънт Гардън също ми предстои „Дама Пика“. Освен това следващата година ще дебютира в ролята на Жерар от „Андре Шение“ на Джордано, но все пак Верди си остава водещ композитор в творческата му биогафия. Все още има партия, за която си мечтае – Симоне Боканегра. А дали би пял Фалстаф? Казва, че няма никакво желание за това, но често е пял Форд, а аз възкликвам, че ще бъде чудесно, ако се срещнат с Кирил Манолов в тази опера. Той се смее и казва, че може би и това ще се случи, защото вече има подобни разговори, но не би искал още нищо да издава, преди да е сигурно.
Казва, че винаги с удоволствие и нетърпение се завръща да пее тук и се радва, че българската публика отново е станала критична. За жалост все още не знае къде и кога ще гостува, тъй като у нас всичко става в последния момент.
Владимир Стоянов дебютира в Бургас през 1993 г. После е солист на Пловдивската опера, до момента, в който решава да бъде самостоятелен.
На 8 декември на традиционния Коледен концерт в Бусето наградата „Фалстаф“ е връчена на Владимир Стоянов и Амарили Ница, които след това са участвали и в концерта, дирижиран от Енрико Фагоне.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна