Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно свиване на търговския излишък в еврозоната през октомври в резултат на намаляващ износ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският излишък на еврозоната се сви изненадващо силно през октомври в резултат на намаляване на износа при увеличаване на вноса, като това е една от малкото лоши новини за икономиката на региона, чийто растеж през настоящата година е далеч по-солиден от очакваното.

Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се сви рязко през октомври до тримесечно дъно от 19,0 млрд. евро спрямо 24,5 млрд. евро през септември и прогноза за позитивен търговски баланс в размер на около 24,0 млрд. евро.

Влошаването на търговския излишък се дължи на спад на износа спрямо месец по-рано с 2,4%, като в същото време вносът се повиши с 0,6 на сто.

Позитивният баланс на еврозоната при международната търговия със стоки бележи намаление и на сезонно-некоригирана база, достигайки през октомври излишък от едва 18,9 млрд. евро спрямо излишък за над 26 млрд. евро месец по-рано и позитивен търговски баланс в размер на 19,2 млрд. евро преди година (през октомври 2016). Експортът на стоки от региона (на некоригирана база) нарасна спрямо същия месец на предходната година с 8,8% до 187,9 млрд. евро, докато вносът в еврозоната се повиши с 10,1% до 168,9 млрд. евро.

В рамките на първите десет месеца на годината износът на стоки от еврозоната се увеличи на годишна база със 7,5% до 1,8126 трлн. евро, докато вносът за същия период нарасна с 10,4% до 1,6247 трлн. евро, в резултат на което регионът на единната валута отчете търговски излишък в размер на 187,9 млрд. евро спрямо позитивен търговски баланс за 213,8 млрд. евро през периода януари - октомври 2016-а година.

Въпреки, че данните за търговията могат да бъдат доста волатилни на месечна база, рязкото свиване на търговия излишък през октомври е сякаш сигнал, че поскъпването на еврото на валутните пазари през настоящата година е започнало да се отразява негативно на износа на еврозоната.

Редица други икономически индикатори обаче предполагат, че износът на еврозоната остава доста конкурентен и че неговото намаляване през октомври може да се окаже само временно явление. Така например, оповестеното в четвъртък последно проучване на агенция Markit показа, че промишлената активност в региона достигна през декември двадесет годишен връх (най-високо ниво от стартирането на това проучване през 1997-а година) отчасти благодарение на солидното нарастване на експортните поръчки.

Търговските данни на Евростат са факт само ден, след като ЕЦБ направи солидна възходяща ревизия на своите прогнози за икономическия растеж на еврозоната през тази и за следващите две години. "Постъпващата информация подсказва за наличието на силно темпо на икономическа експанзия и за значително подобрение на растежните перспективи", заяви шефът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция след края на редовното заседание в четвъртък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени