Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Ердоган: Започваме инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Йерусалим

Снимка: БТА

Турция ще предприеме действия в рамките на ООН срещу решението на Съединените щати да признаят Йерусалим за столица на Израел. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеосъобщение пред събрало се множество в град Коня, разположен на централното Анадолско плато.

Анкара първо ще опита да търси анулиране на решението в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Ако не постигнем отмяна там, то ще поставим въпроса на Общото събрание на ООН, пое ангежимент турският държавен глава.

Ердоган припомни взетите преди два дни решения на извънредната среща на Организацията ислямско сътрудничество - за признаване на окупирания Ерусалим като столица на Държавата Палестина и отправяне на призив към другите държави по света да предприемат същото действие, като допълни:
Без съмнение, няма да се задоволим само с това. Започваме инициативи в Обединените нации за отмяна на свързаното с Ерусалим американско решение. Съгласно решение от 1980 г. на Съвета за сигурност никоя страна не може да разполага посолството си в Ерусалим. Съединените щати се държат в противоречие с решението, под което стои подписът им. Никоя страна по света не е над международното право.

В сряда мюсюлманските лидери осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп на среща в Истанбул, откъдето призоваха международната общност да отговори, като признае Източен Йерусалим за столица на Палестина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени