Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони: Музикантите нямат нужда от диктатор, а от някой, който да ги свързва духовно

| обновено на 22.12.17 в 14:51


Запознах се с Марк Кадин след концерта на Валери Гергиев. Много исках да се запозная с него, защото разбрах от господин Велев, че Симфоничният оркестър има нов главен диригент. Аз отидох и му казах "добър вечер" и той беше наистина страшно любезен. И скромен, както Гергиев е скромен.

Така започва разказа си за главния диригент на радиосимфониците Марк Кадин световноизвестната диригентка с български корени Любка Биаджони. Тя ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на традиционното Коледно матине. В концерта на 23 декември в Народния театър "Иван Вазов" ще участват солистките Нели Кравченко (сопран) и Даниела Панчевска (мецосопран), Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детският хор на Националното радио с диригент Венеция Караманова.

Преди матинето се срещнахме с Любка Биаджони, която ще представим в серия кратки разговори за работата ѝ в България преди промените и сега, как се приемат българските музиканти от колегите им в чужбина и колко е отговорно да правиш сам за цял спектакъл постановка, сценография, костюми и едновременно с това да бъдеш диригент.

В първото видео Любка Биаджони разказва за срещите си с Марк Кадин и какви са впечатленията ѝ от неговата работа със Симфоничния оркестър на БНР.

Забелязах с голямо удоволствие как той абсолютно нормално, непосредствено и много учтиво се отнася към музикантите, към хората, към всички. Ще се радвам дълго време да е тук и да допринесе един добър дух и добра атмосфера на работа в Радиото.

Спомням си, когато съм била в Академия „Киджана“ в Сиена – един път с Валери Гергиев и един път с Фердинанд Лайтнер, българските музиканти, които бяха в орекестъра, ми казаха, че оркестрантите имат нужда от диктатор и аз бях много лошо впечатлена от това изказване. Едва ли по този начин човек постига духовно ниво – не става въпрос само за високо професионално ниво, което за мен е по-важно дори от музиката. Музиката е писана със символи на нещо духовно, на нещо интелектуално, което свързва хората. Ако има един диктатор, няма как да се получи качеството на музиката.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени