Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледа" на Димитър Ненов влиза в репертоара на оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за Човека

Оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за хор на Човека с диригент Йордан Камджалов

Тържественият коледен концерт на оркестър "Генезис" и хора на Музикална лаборатория за Човека ще бъде в навечерието на годишнината от рождението на един от изключителните български творци - композитора Димитър Ненов, на 18 декември от 19.00 часа в зала “България”.

Програмата ще включва творбите на Ненов Токата (оркестрация Лазар Николов) и оратория “Коледа” за солисти, хор и голям оркестър.


Артистичният директор и главен диригент на оркестър "Генезис" Йордан Камджалов е поканил солистите Гиргина Гиргинова - сопран и Пламен Бейков - бас. По традиция в София ще се съберат български музиканти от няколко континента, които ще обединят творческата си енергия с певци-аматьори, които работят с ентусиазъм в Музикална лаборатория за Човека под ръководството на Мая Василева.

Репертоарът на Музикална лаборатория за Човека - хорът, на който съм диригент заедно с маестро Камджалов, се планира мининум две години. Така че проектът да направим "Коледа" при нас съществува отпреди две години и с маестрото сме говорили колко бихме искали да го направим, и то в навечерието на рождения ден на самия композитор Димитър Ненов - 19 декември. Разбира се, имаше известни проблеми с намирането на ноти, с партитурите, защото това е произведение, което повече от 25 години не е изпълнявано. За нас беше приятна изненада, че хорът и оркестърът на Радиото също ще го поставят - аз мисля, че това е голям плюс, защото то трябва да звучи и е престъпление, че е било толкова дълго време забравено - сподели диригентката.

Цялото интервю с Мая Василева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна