Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко пето дете у нас е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи

Снимка: БГНЕС

87% от българските деца са в интернет. Всяко пето дете е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи, а 48% от децата не могат да различат в тази среда дали една информация е истина или лъжа. Това стана ясно на конференцията на тема "Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 година, организирана от Уницеф и Държавната агенция за закрила на детето.

Насилието, сексуалните престъпления, агресията навлязоха и в интернет по начин, сходен с този, който е в самия живот, казва Клара Сомарин, специалист по закрила на детето, експлоатация и насилие от Централата на УНИЦЕФ. Никога не е било по-лесно от сега в интернет да се стигне до едно дете и да се превърне то в жертва, допълва тя. По думите ѝ, родителите много малко знаят колко лични данни децата могат да качат в интернет и този потенциален риск е огромен. Други рискове са свързани със сексуално изнудване и съблазняване. Децата стават жертви на нападение на връстници, кибер тормоз. Често те сами се подлагат на риск, като дават ненужна информация.

Екипът, който работи срещу кибер престъпленията срещу деца у нас се състои от трима души за цялата страна. Това отбеляза Явор Колев, началник "Компютърни престъпления“ в ГДБОБ.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна