Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън: САЩ няма да позволи Пхенян да държи целия свят за заложник

Снимка: БТА

Северна Корея - това е темата на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Срещата идва на фона на наложените допълнителни санкции върху Пхенян от страна на Япония, както и провелия се късно снощи телефонен разговор между Съединените щати и Русия. 

Съветът за сигурност на ООН заседава за положението на Корейския полуостров, изострено в резултат на активизирането на ракетно-ядрената програма на Северна Корея и военните учения на Съединените щати и съюзниците им в района.

Срещата е по инициатива на Япония, която председателства Съвета за сигурност през декември и която днес обяви, че
разширява икономическите си санкции срешу Пхенян заради заради ядрените и ракетните му програми. За целта ще бъдат замразени авоарите на още 19 севернокорейски фирми, работещи във финансовия, петролния и въгледобивния сектор, обяви правителственият говорител Йошихиде Суга:
На 29 ноември, Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която се приземи в нашата изключителна икономическа зона. Налага се да увеличим натиска върху Пхенян, за да се промени политиката им. Затова решихме да замразим авоарите на още 19 севернокорейски институции.

По време на заседанието в централата на ООН в Ню Йорк тази вечер, японският външен министър Таро Коно заяви, че Северна Косея дори не е близо до забрана на своите ядрени и ракетни програми.  Участие в заседанието на ООН взе и държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън, който подчерта, че Съединените щати няма да поволят Пхенян да държи целия свят за заложник.
Призоваваме нациите да продължат да оказват натиск върху Северна Корея, която ако трябва ще изолираме още и политичеки, и икономически  заради ядрените й програми. Обръщаме се най-вече към Русия и Китай да окажат натиск, подчерта Тилърсън.

СнимкаКъсно снощи по телефона ситуацията в Северна Корея обсъдиха и президентите на Съединените щати и на Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин. Засеганти са били съвместните действия на двете страни по отношение на Пхенян, обясни говорителят на руския президент Дмитрий Песков
На фокус по време на разговора беше установяването на диалог и контакт със Северна Корея, като беше обменнена информация и постигнато съгласие за сътрудничество.

Подобно намеремие обяви и американският президент Доналд Тръмп пред журналисти, както и заяви, че би желал да получи помощ от Русия що се отнася до Северна Корея. Запитан за снощния си телефонен разговор с руския президент, Тръмп уточни:  
Той каза много хубави неща за направеното от мен за тази страна, особено за икономиката й, но и отправи и много критики. Но основна тема беше Северна Корея, тъй като ние много бихме се радвали на подкрепа от Русия. Китай помага, а Русия - не, а ние бихме искали помощ от Русия. Това е много важно!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!