Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на мисията на МВФ у нас оцени състоянието на българската икономика като добро

Снимка: архив


Йорг Декресин, който ръководи мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас, оцени в специално интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" състоянието на българската икономика като добро и одобри намеренията на България да се присъедини към механизма, предхождащ еврозоната, а след това и към самия валутен съюз. 

България е поела ангажимент да се присъедини към еврозоната. Освен изпълняването на множество критерии, България първо трябва да се присъедини към Механизма на обменните курсове, известен като ЕРМ 2. Ние разбираме, че България планира да се присъедини към механизма. Точното време и условия трябва да бъдат обсъдени между правителството и европейските партньори.

Декресин поясни също, че ако има добре изграден механизъм на управление, Европейският валутен фонд би засилил значително способността на еврозоната да управлява и решава икономически и финансови кризи:

Окончателното присъединяване към еврозоната ще дойде с много позитиви, най-вече от гледна точка на участието при вземането на решения. Също така страната ще има и повече отговорности за успеха на валутния съюз - заяви Йорг Декресин

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени