Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийските консерватори и популисти се съгласиха да няма референдум за членство в ЕС

| обновено на 16.12.17 в 19:10
Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахe
Снимка: БТА

В Австрия няма да се провежда референдум за членството в Европейския съюз. За това са споразумели консервативната Народна партия на бъдещия канцлер Себастиан Курц и популистката антиимигрантска Партия на Свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе

Подкрепяме Евросъюза, но това не значи, че няма да бъдем критични към негоНие сме за Европейския съюз. Ние сме за мирния проект на Европа. Гледаме критично на някои процеси, имаме собствени позиции, които, разбира се, заявяваме, но такива са даденостите на демокрацията, обеща Щрахе, както и съобщи, че е за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Но ще се съобрази с мнозинството от еврочленките, ако те са за продължаването им.

Ще се опитаме да се поставим в ролята на посредници и ще се опитаме да намерим решение. В интерес на Европа е да се сближи отново с Русия, добави Щрахе.

Популистката и антиимигрантска Партия на свободата, която се завръща в управлението на Австрия в коалиция със спечелилата изборите през октомври Народна партия на Себастиан Курц, получава ключови ресори в коалиционното правителство.

Освен вицеканцлерския пост за лидера им  Щрахе, представители на Партията на свободата ще оглавят няколко министерства, като сред тях са тези на вътрешните и на външните работи, както и на отбраната. Първи дипломат ще е експертът по международно право Карин Кнeйсл, която не членува в популистката формация, но ще е от нейната квота в кабинета. А за отбраната ще отговаря Марио Кунасек, който е подофицер от запаса.

Лидерът на Народната партия Себастиан Курц, който се очаква да стане канцлер, вече разкри някои подробности за своята квота министри. Водещ сред тях е бъдещият министър на финансите - Хартвиг Льогер, който е от застрахователния бранш.

Бъдещият канцлер Себастиан Курц заяви, че правителството му ще се бори за силна Европа:

Споразумяхме се за едно ясно проевропейско направление с целта да засилим прерогативите на държавите-членки. За Европейски съюз, който е силен в решаването на големите проблеми и страни от малките.

Хайнц-Кристиан Щрахе обяви, че предстои допълнително затягане на правилата за предоставяне на убежище в Австрия:

По темата за предоставяне на убежище - ще се борим решително срещу злоупотребите със системата. В бъдеще системата трябва да бъде развита така, че да стане по-ефикасна - измамниците да бъдат по-бързо и последователно екстрадирани.

Очаква се новото австрийско правителство да положи клетва в понеделник, като така Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия. Това става, след като петък вечер за коалиционно управление се договориха спечелилата изборите австрийска консервативна партия на Курц  и крайно дясната Партия на Щрахе, които заедно с преговорните си екипи, завършиха приеха  документ за управлението на страната за идните пет години.

Александър ван дер Белен, Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан ЩрахеПо-рано днес двамата лидери бяха приети от австрийския президент Александър Ван дер Белен, когото запознаха със състава на кабинета и неговата програма.

След срещата, бъдещият най-млад премиер в Европа, 31-годишния Курц заяви:

Имаме добър, силен екип. Що се отнася до моята част от него -  половината са жени, а две трети от екипа  - експерти, които ще спомогнат със знания в посока на политическото лидерство.

Според Щрахе, лидер на крайно дясната Партия на свободата, пред страната се откриват добри перспективи:

Всичко е в името на нашата красива Република Австрия, заради която поемаме отговорност и заради която ще си сътрудничим в името на едно по-добро бъдеще.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!