Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Кандидатурата на Путин подсказва, че се готви нова политическа структура в Русия

Валерий Тодоров
Снимка: БГНЕС


В Русия кандидатурата на Владимир Путин като независим за президентските избори догодина подсказва, че се готви нова политическа структура в страната. Това прогнозира в предаването "Събота 150" по "Хоризонт"  дългогодишният кореспондент на БНТ и БНР в Москва Валерий Тодоров:

Кандидатурата никакъв случай не е изненада за никого, беше очаквано, макар че бяха спрягани имената на различни хора, разположени по различен начин и на различно място в  политическата структура. Интересен момент е, че Путин ще се кандидатира като независим кандидат, за разлика от 2012-а, когато той все пак използва като патерица "Единна Русия". Очевидно моделът "президентска партия" е изчерпан и това е твърде възможно да подсказва нов подход към политическата система в Русия. Едва ли можем да очакваме прехвърляне на пълномощия към Държавната дума, която е достатъчно слаба като властова, а и като политическа структура, но е твърде вероятно,  като баланс Путин да търси и друга формула. 

Някои от политолозите смятат, че Путин ще се състезава само със себе си, но аз бих казал, че той ще се състезава и със собствените изкушения на властта, но и с общественото мнение вътре в страната и вън от странатa, коментира Тодоров, според когото предизвикателства пред изборния процес на вота да се явят достатъчно граждани, които да осребрят високото обществено одобрение на Путин.
Повечето послания, отправени от Владимир Путин по време на годишната му пресконференция са били насочени към вътрешната аудитория, коментира Тодоров. Изключение правят коментарите за ситуацията в Украйна:

Всъщност, дотук Владимир Путин не е обявил предизборната си платформа. Това означава, че тази пресконференция беше своеобразен тест към вътрешната аудитория - какво тя очаква, как би реагирала на едно или друго послание и как изобщо ще отекне онова, което президентът ще каже по вътрешнополитическите въпроси, по-нататък. Това вероятно ще послужи за по-детайлно разглеждане на тази предизборна платформа, за внасяне на корекции, въпреки че, според мен, тя в основната си част е ясна, готова.
Позиция на Кремъл е по-неясна в сферата на външната политика, коментира Тодоров:
Нека да кажем  така - изтеглянето (от Сирия) започна, въпросът е в какви срокове и кога ще свърши. И как ще свърши! Веднага след изявлението на Русия се забелязва и едно активизиране на американските доставки и активности в района, а това няма начин да не дава отражение върху позицията на Кремъл.

Русия вече направи заявка за участие в глобалната политика. От тук нататък, според мен, до голяма степен световният ред, световната политика ще се определят и от личните отношения между Владимир Путин и Доналд Тръмп, коментира журналистът и направи паралел между действията на Путин по време на първия му мандат и предизборните послания на Тръмп.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени