Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН заплашват със системни протести от догодина, ако исканията им не бъдат изпълнени

| обновено на 17.12.17 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Учените от БАН поискаха допълнително целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., увеличение на стипендията за докторантите - до една минимална работна заплата и половина, както и поощритено финансиране, според приноса на отделните институти.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, учените заплашиха със системни протести през следващата година и предупредиха, че ще алармират европейските институции и международните организации за оскъдния бюджет, с който са принудени да оцеляват.

Бюджетната субсидия на БАН за 2018-та година е в размер на малко над 80 милиона лева. За работата, която учените вършат за тези пари, отговори проф. дхн Никола Малиновски:

Какво да продаваме?... Българска идентичност на Женския пазар, елементарни частици на Женския пазар, нанотръбички .... 

БАН активно участва в проекти и благодарение на тях съществува. Така доц. Ива Угринова отхвърли обвинението на властта, че учените разчитат единствено на бюджетното финансиране:

40 процента от целия бюджет, с който БАН разполага, се дължи на участието ни в развитието на проектни дейности. В редица от програмите, по които ние кандидатстваме, възнаграждение на учените е недопустим разход. В програмите, в които все пак такова перо съществува, то рядко надхвърля 10 процента.

Учените са обидени от твърденията на властта, че искат заплати на калпак: БАН не се състои от калпаци, а от учени. Те са доктори.

Затова учените определиха като варварско отношението на правителството към науката и заявиха, че бюджетът за 2018-та година бавно и сигурно убива Българската академия на науките.

В края на ноември учените протестираха, докато депутатите в парламента гласуваха Бюджет 2018. За БАН е предвидена държавна субсидия от 83 милиона лева, която учените определиха като "ликвидационна". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени