Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През пролетта ще започне възстановяването на обществените сгради в Хитрино

| обновено на 17.12.17 в 19:20
Снимка: Правителствена пресслужба

През пролетта ще започне възстановяването на обществените сгради в Хитрино. Това съобщи кметът общината Нуридин Исмаил

Общо 12 проекта, сред тях за детска градина, читалище и нов водопровод, е подготвила местната администрация. По думите на кмета процедурите за кандидатстване по европейските програми са тежки:

Ние в това време, което ни беше отделено, два месеца, сме подготвили проектите и сме ги внесли в Фонд "Земеделие". На два от тях имаме подписани договори. През зимата, може би, ще тече, ако подпишем всички договори, тяхното възлагане и наистина догодина в инфраструктурата много неща в Хитрино ще се случат. 

Година след инцидента, повече от 500 жители на селото се събраха на ритуали за благополучие, които отслужиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Месут Мехмедов - районен мюфтия на Шумен. Отново да са заедно, но за освещаването на нова църква и нова джамия в Хитрино си пожелаха дамата духовници. За тях трагедията в селото е извадила най-човешкото от хората. 

Очакваше се днес ключовете за новите си домове да получат няколко от семействата, чийто къщи бяха разрушени. Това не се случи, а причините са административни, коментира кметът на Хитрино:

Не можахме да стигнем до Акт 16. Къщите са готови. Още малко документна и довършителна част. В най-скоро време и това ще се случи.

Ремонтирани са покривите на 80 къщи, а на близо 70 са направени вътрешни ремонти Хората ще посрещнат зимата спокойни.

В Хитрино беше директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

Обиколих селото. Видях десетки нови покриви, видях и нови къщи. Пожелавам по-скоро да се сбъдне и обещанието на премиера и на кмета, че догодина селото ще бъде, ако не на 100%, поне в голямата си част възстановено и по-красиво. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!