Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Самуил оглави официално Бачковския манастир

| обновено на 17.12.17 в 14:10
Архимандрит Самуил
Снимка: Радио Видин

Архимандрит Самуил беше въдворен като нов игумен на Бачковския манастир. Това направи главният секретар на Светия синод епископ Герасим. На литургията присъстваха както новият игумен, така и досегашният - архимандрит Симон. Решението за смяната беше прието на последното заседание на Светия синод в петък. Архимандрит Симон беше игумен на Бачковския манастир в продължение на 3 години и половина. Преди няколко месеца правителството отпусна целева субсидия от над 300 хиляди лева за ремонт на манастира, който продължава и в момента.

Епископ Герасим не съобщи какви са мотивите за отстраняването на архимандрит Симон: На практика така се управлява нашата Църква. Решението на Светия синод е меродавно и всички трябва да се подчиним на него с присъщото послушание.

Той благодари за извършеното до момента в Светата обител на досегашния игумен, а на новия - архимандрит Самуил, пожела: Най-вече да работи спокойно и с усърдие. Да има мир в манастира, за да може най-вече да процъфтява духовният живот.
След въдворението архимандрит Самуил каза, че новият пост е „огромна отговорност“ за него: Нямам очаквания. Нямам планове. Трябва да видя. Трябва да се запозная.
Не се чувствам огорчен, заяви от своят страна досегашният игумен Симон, който според решението на Светия синод  ще бъде преместен в Русенската епархия. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени