"Българската Коледа" и добрите сърца на хората, които я подкрепят, помагат на Божидар и Мартин Накови от с. Хърлец


Близнаците Божидар и Мартин Накови  - на две години и половина от козлодуйското село Хърлец, се нуждаят от рехабилитация, защото по рождение страдат от детска церебрална парализа. Семейството им не се е отказало от трудната битка за достойното съществуване на двете момчета, които тази година са включени в "Българската Коледа". 

Братчетата, които са родени недоносени - в седмия месец, с тегло по 1 600 грамаq се диагностицирани с ДЦП преди една година.  Веднага след като родителите научават за тежката диагноза, родителите им Цветелина и Тихомир предприемат единствено полезния ход  -  честа рехабилитация според финансовите си възможности. Майката Цветелина Петрова разказва: 
Трябва всеки ден да се прави рехабилитация  - нито един ден не трябва да остават без гимнастика, без специална рехабилитация.  Процедурите много ни помагат, обаче Здравната каса поема само три процедури, другите трябва да ги доплатим.
 
Децата изостават с развитието на фината моторика, но имат сериозен напредък от една година насам, откакто ходят на спeциализирана терапия, усвоили са и говора, допълва майката, като подчертава, че за това голямо значение има работата с логопед:
Те започнаха да говорят.  Ние бяхме на барокамера в София и ходихме на 20 курса и оттогава те започнаха да говорят -  и двете ми дечица.  
Казаха "мамо", "тати", "искам",  вече започнаха с изречения, вече си говорят абсолютно всичко, което много ме радва, защото тази диагноза  - детска церебрална парализа, е много тежка и тя е с различни степени, при нас може би е по-малко, лека степен, но пак си оказва голямо влияние и значение. 
Вече всеки месец по две седмици близнаците са на процедури. Придружават ги родителите им. От тях работи само бащата и то по 14 дни месечно.  "Българската Коледа" и добрите сърца на хората, които я подкрепят са единственият начин Божидар и Мартин да преодоляват жестоката "черупка" на детската церебрална парализа. За Божидар и Мартин разказва репортажът на Ива Антонова  - чуйте го от звуковия файл.


Още от категорията

Мелания отнася подигравки заради градинарските си занимания

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп стана обект на подигравки заради снимки, които я показват как се занимава с градинарство в градината на Белия дом, пишат американските медии. На снимките, които са правени през септември миналата година, но се публикават едва сега в социалните мрежи, се вижда как госпожа Тръмп, облечена в скъпи дрехи,..

публикувано на 02.08.18 в 15:00

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание на благотворителната кампания, съобщиха от прессекретариата на президента. Инициативата на държавния глава в подкрепа на спасения детски живот продължава. Към момента са изпратени над 484 хиляди дарителски есемеса на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117.  От..

обновено на 26.12.17 в 11:05

За 14 години "Българската Коледа" е помогнала на над 3800 деца

"В подкрепа на спасения детски живот" продължава набирането на средства в кампанията "Българската Коледа". Снощи в Народния театър "Иван Вазов" се състоя традиционният благотворителен спектакъл под патронажа на президента на Република България. С дарените пари ще се подобрят възможностите за продължително лечение на деца, засегнати от..

обновено на 26.12.17 в 10:29

Михаела, страдаща от рядко метаболитно заболяване, се нуждае от помощта на „Българската Коледа“

Заболяването на Михаела е открито още преди 4 години, разказва бащата Калин Везиев : Трябваше време за диагностициране. Направиха редица изследвания и се откри, че това е метаболитно заболяване на обмяната на веществата в организма. За тези деца лечението е единствено чернодробна трансплантация, което пък има редица други усложнения и..

публикувано на 26.12.17 в 09:46

Семейството на 9-годишния Кристо Танев разчита на "Българската Коледа" за терапии в барокамера

Кристо Танев от Пловдив е на 9 години и е с диагноза "аутизъм". Състоянието му не позволява да ходи на училище. За него,  в дома им,  се грижат майка му Ирина Ирибозова и възрастните ѝ родители. Сред малкото варианти за социализацията на момчето  са посещенията  в един от  детските центрове в града, където то получава и специализирана помощ. Освен за..

публикувано на 25.12.17 в 18:59

Малкият Никола разчита на "Българската Коледа" за средства, за да си набави недостигащия му хормон на растежа

6-годишният Никола Велчев от Варна страда от недостиг на хормона на растежа и изостава в ръста си. Вече втора година семейството на Ники получава помощ за лекарства и терапия от Българската Коледа.  Майката Севда Велчева сподели, че семейството получава около 2400 лева, които отиват за закупуване на растежен хормон.  Ники почти е наваксал..

публикувано на 22.12.17 в 16:23

„Българската Коледа" помага на 5-годишния Димитър Атанасов

„Българската Коледа" помага на Димитър Атанасов от София. Детето е с диагноза аутизъм и с пари от благотворителната инициатива посещава психолог и логопед. 5-годишният Димитър е първо дете в семейството на Ирина Печева: На година и половина му се появиха тикове, но личната лекарка каза, че ще отшумят и така си живеехме с тези неща...

публикувано на 22.12.17 в 10:36