Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Йерусалим

Израелският министър на отбраната призова за преразглеждане на икономическите отношения с Анкара

| обновено на 18.12.17 в 03:18
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Йерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход.

В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Йерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се намира под окупация. Турският лидер обаче допълни, че денят, в който това ще се случи, наближава. По думите му консулството на страната в града ще бъде превърнато в посолство.

Междувременно премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че извършилите грешната стъпка за Йерусалим ще съжаляват за това. Вчера турският министър-председател посочи, че турският консул в Йерусалим де факто действа като посланик в палестинската държава. Той добави, че решението на Турция да признае Източен Йерусалим като палестинска столица няма да се промени и подкрепата на Анкара за Йерусалим във всички международни организации ще продължи.

Във вътрешен план президентът Ердоган подчерта, че борбата с организацията на Фетхуллах Гюлен ще продължи, докато и последният й член не бъде изправен пред закона. 

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман призова за преразглеждане на икономическите отношения на страната му с Турция след изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да открие посолство в Източен Йерусалим в отговор на решението на Вашингтон да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, предаде ТАСС.
Призивът Либерман отправи в страницата си във Фейсбук, като изтъкна, че е против строителството на газопровод от Израел през Турция в Европа. Според него ще бъде голяма стратегическа грешка, ако образно казано, вентилите на газопровода са в ръцете на Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна