Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Австрия положи клетва

| обновено на 18.12.17 в 16:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото австрийско правителство, в което влиза и крайнодясната Партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе, положи клетва. Коалицията, която беше договорена в петък, обещава да спре нелегалната имиграция в страната, да намали данъците и да се противопостави на европейската централизация.

Начело на кабинета ще бъде лидерът на Народната партия и бивш външен министър Себастиян Курц, който ще заеме канцлерското място едва на 31 години. Крайнодесните поемат няколко ресора, сред които отбраната и външните работи, въпреки че лидерът им Щрахе нарече Ангела Меркел най-опасната жена в Европа

Вчера той написа в профила си във Фейсбук, че ще отреже помощите за търсещите убежище в страната и веднага събра 4000 лайка.

За днес във Виена са свикани няколко демонстрации на противници на крайната десница. Все още не е ясно колко хора ще присъстват на тях, но полицията вече обгради района около президентството.

Въпреки напрежението председателят на Европейският съвет Доналд Туск пожела успех на новото правителство на Австрия.
Вярвам, че австрийското правителство ще продължи да играе конструктивна и проевропейска роля в ЕС, отбелязва Туск в поздравителния адрес.
Председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента Джовани Питела обаче предупреди, че не изключва налагането на санкции на Австрия. 
Дълбоко сме загрижени, че крайната десница присъства в новото правителство във Виена, посочва Питела в своето изявление. Той определя новата австрийска коалиция като скок в тъмното, който може да ни върне към най-черните страници от европейската история.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна