Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Тодор Галев
Снимка: Луиза Лазарова
Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев, представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и иновативни фирми от различни икономически сектори, които са успели да завоюват пазарно лидерство дори в международен план. Галев даде за пример българска компания, която е разработила метод за 3D принтиране на уникални за всеки клиент заместители на колянни стави. Друга фирма, спечелила награда, разработва мобилно приложение, позволяващо на родителите да контролират използването на различни програми на компютрите и мобилните устройства на своите деца.

Голямата награда за пазарно лидерство печели компания, разработваща софтуер, който се използва от три от най-големите доставчици на научно съдържание или казано иначе - международно онлайн библиотеки.

Общо 8 иновативни български предприятия бяха наградени в конкурса "Иновативно предприятие на годината" 2017. От над 100 кандидатури на фирми от различни икономически сектори 21 стигнаха до номинации. 17-членно жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в 8 области според въздействието на иновацията.

Според експертите на фондация "Приложни изследвания и комуникации" секторът на автомобилостроенето има потенциал да се нареди до ИКТ сектора по добавена стойност в икономиката.

Тодор Галев посочи, че очакванията за развитието на иновативните фирми през 2018 година са оптимистични. Този вид компании ще продължат да разчитат предимно на своя износ, очаква се и утвърждаването на нови иновативни фирми, като вече има достатъчно такива, които догодина ще бъдат достатъчно развити, за да участват в конкурса. Галев подчерта обаче, че въпреки настояването на бизнеса все още и Българската академия на науките и университетите не отделят достатъчно значение на взаимодействието с компаниите и остават предимно теоретично ориентирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени