Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще представи стратегия за национална сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви, че Русия и Китай са конкуренти, които се опитват да предизвикват американската мощ и да подкопаят сигурността и просперитета на страната. Това се казва в стратегията за националната сигурност, която Тръмп ще представи в специална реч. Откъси от документа бяха публикувани от Белия дом.

Според президента Москва и Пекин са решени да направят икономиките по-малко свободни и прозрачни, да увеличат военния си капацитет и да наложат контрол над информацията, за да потискат своите общества и да разширят влиянието си.

Стратегията не повтаря заложеното от Барак Обама, че климатичните промени представляват заплаха за националната сигурност. В новия документ се казва, че Вашингтон ще продължи да настоява за подход, който балансира между енергийната сигурност, икономическото развитие и защитата на околната среда.

В него се съдържа обещанието за защита на критично важната американска инфраструктура от кибератаки и преследването на виновните за тях. Стратегията определя също така Северна Корея, Иран и ислямистките групировки като заплаха за американската сигурност и посочва, че Пхенян се опитва да разработва и биологично оръжие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна