Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детското отделение на областната болница в Сливен получи модерна апаратура от "Българската Коледа"

Ултрамодерна апаратура за диагностика и лечение на стойност близо 48 хиляди лева получи от кампанията „Българската Коледа“ сливенската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“.  Дарението е предназначено за Отделението по детски болести. Това е второто дарение, което получаваме по линия на тази инициатива, уточнява д-р Люба Бъчварова, началник на отделението.

„Преди три години получихме от „Българската Коледа“ ехограф, а тази година получихме 4 апарата. Това са: подвижен рентгенов апарат, който е истинско бижу, получихме многоканален монитор за следене на основни жизнени функции, великолепна инфузионна помпа и спирометър, който е с многократна турбина и може да бъде използван от много пациенти.“

Отделението по детски болести към сливенската  многопрофилна болница „Д-р Иван Селимински“ е с капацитет 60 места, разпределени в интензивен сектор, сектори за кърмачета и деца до 3-годишна възраст, и деца до и над 14-годишна  възраст. Освен от областта тук идват за лечение и малки пациенти от съседните региони, пояснява д-р Люба Бъчварова, началник на отделението.

Апаратурата, с която сливенската болница вече разполага благодарение на „Българската Коледа“, ще се използва при лечението на тежко болни деца и ще повиши качеството на медицинско обслужване на малките пациенти на отделението, категорична е д-р Бъчварова.

„Това е едно безкрайно добро начинание, което се надявам, че ще продължи и през следващите години, защото то даде възможност на много индивидуални пациенти и много детски клиники в България да се оборудват със съвременна апаратура, да повиши качеството на живот и лечение на тези деца в клиниките, а тези, които са по домовете, да получат възможност за по-адекватно лечение. Изключително добра инициатива, аз просто нямам думи, за да благодаря за това, което получи нашето отделение!“

Болницата в Сливен е  едно от 30-те лечебни заведения в страната, които получават тази година ново оборудване по линия на благотворителната кампания.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени