Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галунов: Темата с Българското европредседателство прекалено много се преекспонира

Проф. Тодор Галунов

Темата с Българското европредседателство се преекспонира прекалено много и е натоварено с прекалено големи очаквания за страната ни. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Тодор Галунов, преподавател във ВТУ и политолог:

Може би трябва пак да повторим, че председателството е по-скоро една техническа процедура, една рутинна процедура в рамките на Съвета на ЕС. Всякакви изказвания, че това е някакъв изключителен шанс за България, че е някакъв уникален шанс, са доста пресилени. Няма нищо уникално в това една държава, която е вече 10-11 години член на ЕС да поеме техническото ръководство на ЕС за този период и да си свърши добре работата. В крайна сметка целият този модел на говорене издава един политически комплекс на българина, че май не е достатъчно европеец, защото ако ние се чувствахме достатъчно европейци, нямаше нужда така да се надяваме на едно добро мнение и образно казано "потупване по рамото“ от ЕС. Ние сме равнопоставена държава и просто трябва да си свършим работата като председатели на Съвета на ЕС. Може би някои партии от опозицията си правят сметката точно по време на европредседателството да покажат, че България има и проблеми, но тук мотивът е сякаш отново същият – да видят европейците, че нещата в България не са чак толкова добре. В този смисъл вотът на недоверие няма да мине, аз съм убеден в това, просто няма математическо мнозинство. Това е един опит на БСП и ДПС да покажат, че към момента те проявяват някаква по-сериозна политическа активност и опитват да намерят слабите места в кабинета.

Аз съм убеден, че основните политически партии не искат избори в момента, добави още проф. Галунов:

Избори не иска ГЕРБ, избори не иска и БСП. В БСП имат частичен проблем около лидерството на Нинова. Ако Борисова беше избран за лидер със сто процента, то при Нинова проблемите са малко по-сложни.

Цялото интервю с проф. Тодор Галунов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна