Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът очаква поскъпване на тока

| обновено на 18.12.17 в 15:36
Камен Колев
Снимка: БГНЕС
От 1-ви януари 2018 година токът за промишлените консуматори ще се търгува през енергийната борса. Това коментираха работодатели, след като през миналата седмица стана ясно, че електроенергията за производството ще поскъпне драстично:


Бизнесът ще продължи да настоява за премахване на клас "прослужено време", минималните работна заплата и осигурителни прагове. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев:

Цената от 70-75 лева за мегаватчас - това, което регулаторът беше предвидил - скочи над 100, даже има предложение за 120. Просто липсва енергия, която да е на пазара. Тя се изкупува на по-ниски цени и затова предложението беше всичко да излезе на независимата енергийна борса. За бизнесът е ясно, че тази цена ще расте, но това, което го безпокои е, че става шоково.

Колев сподели и какви са някои от причините за увеличението в цената, според предприемачите:

Намалените количества вода от пролетта на тази година, по-малкото генериране от ВЕЦ-овете не само в България, но в региона. В Маришкия басейн има повишаване на екологичните изисквания, които ще изискват над милиард евро инвестиции. Знаете и случаят с АЕЦ, която дава 50% от електроенергията за свободния пазар. Там са необходими средства пък за удължаване живота на реакторите

Освен поскъпване на тока през 2018 бизнесът очаква още такова на суровините, както и по-тежка регулаторна среда, заяви още Колев. Въпреки това, делът на оптимистите за икономическия растеж и бизнес средата расте двойно, в сравнение с миналата година, показва анкета сред компаниите на Българската стопанска камара.


Според Колев проблем остават възлагането на обществените поръчки, ниският дял на инвестициите, иновациите и човешките ресурси. Бизнесът ще продължи да настоява и за отмяната на някои социални придобивки, посочи още той:

По-голямата част от фирмите са за премахване на минималните осигурителни прагове, премахване на тъй наречения клас "прослужено време", административното определяне на минимална работна заплата, обществените поръчки. Считат, че те са насочващи към определен изпълнител.

При оценката на институциите на първо място бизнесът поставя омбудсмана Мая Манолова, следвана от президента Румен Радев.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна