Кремена от Бургас - още едно от децата на "Българската Коледа"

За пета поредна година „Българската Коледа“ ще помогне с рехабилитацията на Кремена от Бургас.

Тя е на 7 години, тежи едва 15 килограма, има 7 операции на долните крайници и е с Детска церебрална парализа. Открили са заболяването ѝ, когато е била точно на годинка, разказва майка ѝ Гина Иванова:

"Много плачеше и я закарахме на педиатър, който откри заболяването и започнаха мъките. В София първоначално мислеха, че има епилепсия, защото имаше  някакъв стрес, треперене и много плачеше. Така и получи ингвинална херния, която също оперирахме. А "Българската Коледа" ни помага като покрива част от сумата, която ни е нужна за рехабилитация или за нещо, което и е необходимо, благодарение и на нея закупихме специализираната количка за Кремена. Закупихме и проходилка. Много е хубаво, че има такава помощ, защото има много нуждаещи се деца. Тежко е,  да,  но мечтата ѝ е да ходи. Вървежа го има, но не може да запази равновесието. Лятото гледа, че баткото кара колело, и тя иска, плаче сега за колело. То обаче струва 2 хиляди лева, защото и то ще бъде специално. Гледаме сега да съберем тази сума. А на този етап един неин ден минава, като е с нас на ръце. Много обича да пише. Научила е почти всички букви от азбуката. Може и да брои до 10. Пишем и домашни, защото гледа батко си какво прави след като се върне от училище"

Затова и Кремена мечтае да ходи на училище. Брат и е вече в шести клас, но всеки ден с майка си го посрещат пред входа на учебното заведение, защото самата тя иска да е там и да учи.  Въпреки, че докато разговаряме усмивката не слиза от лицето ѝ, за най-близките е трудно, споделя още майка ѝ Гина:
"Защото за една майка е много тежко. Особено като Креми, защото е цял ден на ръце, а тя вече е голяма и много ни тежи. Има нужда от рехабилитатор. Вече навърши 7 години, ходихме в "Дом, майка и дете",  но вече няма право. да ходим там, защото е навършила пределната възраст. Ако мога да и го осигуря да идва на място. Много малко и трябва на Кремена, за да може да върви сама, само равновесието не може да запази. На "Българската Коледа" искам да кажа едно голямо "Благодаря!" за подкрепата".

И сама си пожелава през следващата година:
"Пожелавам си моето момиче да тръгне да върви сама. Само това искам. Всяка майка, която има болно дете знае какво е. Беше на 5 годинки, когато започнахме операциите на крачетата, но те не ни помогнаха...".

За целта обаче 7 годишната Кремена се нуждае от рехабилитатор, за да може да се сбъдне мечтата ѝ. За това и семейство ѝ разчита на помощта за пореден път на „Българската Коледа“.


Чуйте звуковия файл:


Още от категорията

Мелания отнася подигравки заради градинарските си занимания

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп стана обект на подигравки заради снимки, които я показват как се занимава с градинарство в градината на Белия дом, пишат американските медии. На снимките, които са правени през септември миналата година, но се публикават едва сега в социалните мрежи, се вижда как госпожа Тръмп, облечена в скъпи дрехи,..

публикувано на 02.08.18 в 15:00

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание на благотворителната кампания, съобщиха от прессекретариата на президента. Инициативата на държавния глава в подкрепа на спасения детски живот продължава. Към момента са изпратени над 484 хиляди дарителски есемеса на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117.  От..

обновено на 26.12.17 в 11:05

За 14 години "Българската Коледа" е помогнала на над 3800 деца

"В подкрепа на спасения детски живот" продължава набирането на средства в кампанията "Българската Коледа". Снощи в Народния театър "Иван Вазов" се състоя традиционният благотворителен спектакъл под патронажа на президента на Република България. С дарените пари ще се подобрят възможностите за продължително лечение на деца, засегнати от..

обновено на 26.12.17 в 10:29

Михаела, страдаща от рядко метаболитно заболяване, се нуждае от помощта на „Българската Коледа“

Заболяването на Михаела е открито още преди 4 години, разказва бащата Калин Везиев : Трябваше време за диагностициране. Направиха редица изследвания и се откри, че това е метаболитно заболяване на обмяната на веществата в организма. За тези деца лечението е единствено чернодробна трансплантация, което пък има редица други усложнения и..

публикувано на 26.12.17 в 09:46

Семейството на 9-годишния Кристо Танев разчита на "Българската Коледа" за терапии в барокамера

Кристо Танев от Пловдив е на 9 години и е с диагноза "аутизъм". Състоянието му не позволява да ходи на училище. За него,  в дома им,  се грижат майка му Ирина Ирибозова и възрастните ѝ родители. Сред малкото варианти за социализацията на момчето  са посещенията  в един от  детските центрове в града, където то получава и специализирана помощ. Освен за..

публикувано на 25.12.17 в 18:59

Малкият Никола разчита на "Българската Коледа" за средства, за да си набави недостигащия му хормон на растежа

6-годишният Никола Велчев от Варна страда от недостиг на хормона на растежа и изостава в ръста си. Вече втора година семейството на Ники получава помощ за лекарства и терапия от Българската Коледа.  Майката Севда Велчева сподели, че семейството получава около 2400 лева, които отиват за закупуване на растежен хормон.  Ники почти е наваксал..

публикувано на 22.12.17 в 16:23

„Българската Коледа" помага на 5-годишния Димитър Атанасов

„Българската Коледа" помага на Димитър Атанасов от София. Детето е с диагноза аутизъм и с пари от благотворителната инициатива посещава психолог и логопед. 5-годишният Димитър е първо дете в семейството на Ирина Печева: На година и половина му се появиха тикове, но личната лекарка каза, че ще отшумят и така си живеехме с тези неща...

публикувано на 22.12.17 в 10:36