Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена от Бургас - още едно от децата на "Българската Коледа"

За пета поредна година „Българската Коледа“ ще помогне с рехабилитацията на Кремена от Бургас.

Тя е на 7 години, тежи едва 15 килограма, има 7 операции на долните крайници и е с Детска церебрална парализа. Открили са заболяването ѝ, когато е била точно на годинка, разказва майка ѝ Гина Иванова:

"Много плачеше и я закарахме на педиатър, който откри заболяването и започнаха мъките. В София първоначално мислеха, че има епилепсия, защото имаше  някакъв стрес, треперене и много плачеше. Така и получи ингвинална херния, която също оперирахме. А "Българската Коледа" ни помага като покрива част от сумата, която ни е нужна за рехабилитация или за нещо, което и е необходимо, благодарение и на нея закупихме специализираната количка за Кремена. Закупихме и проходилка. Много е хубаво, че има такава помощ, защото има много нуждаещи се деца. Тежко е,  да,  но мечтата ѝ е да ходи. Вървежа го има, но не може да запази равновесието. Лятото гледа, че баткото кара колело, и тя иска, плаче сега за колело. То обаче струва 2 хиляди лева, защото и то ще бъде специално. Гледаме сега да съберем тази сума. А на този етап един неин ден минава, като е с нас на ръце. Много обича да пише. Научила е почти всички букви от азбуката. Може и да брои до 10. Пишем и домашни, защото гледа батко си какво прави след като се върне от училище"

Затова и Кремена мечтае да ходи на училище. Брат и е вече в шести клас, но всеки ден с майка си го посрещат пред входа на учебното заведение, защото самата тя иска да е там и да учи.  Въпреки, че докато разговаряме усмивката не слиза от лицето ѝ, за най-близките е трудно, споделя още майка ѝ Гина:
"Защото за една майка е много тежко. Особено като Креми, защото е цял ден на ръце, а тя вече е голяма и много ни тежи. Има нужда от рехабилитатор. Вече навърши 7 години, ходихме в "Дом, майка и дете",  но вече няма право. да ходим там, защото е навършила пределната възраст. Ако мога да и го осигуря да идва на място. Много малко и трябва на Кремена, за да може да върви сама, само равновесието не може да запази. На "Българската Коледа" искам да кажа едно голямо "Благодаря!" за подкрепата".

И сама си пожелава през следващата година:
"Пожелавам си моето момиче да тръгне да върви сама. Само това искам. Всяка майка, която има болно дете знае какво е. Беше на 5 годинки, когато започнахме операциите на крачетата, но те не ни помогнаха...".

За целта обаче 7 годишната Кремена се нуждае от рехабилитатор, за да може да се сбъдне мечтата ѝ. За това и семейство ѝ разчита на помощта за пореден път на „Българската Коледа“.


Чуйте звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна