Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четири лапи" подготвя преместване на бременна лъвица от Разград в София

Снимка: БГНЕС

Фондация "Четири лапи" подготвя преместване на бременна лъвица от Разград в София.

Акцията по преместването ще бъде утре. Това съобщи в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Явор Гечев от Фондация "Четири лапи":

Ние вече сме в Разград. Утре в осем часа сутринта ще започнем с упойката на двете животни. По-притеснително за нас е състоянието на женската, защото тя е в напреднала бременност и на място ще бъде извършен ехографски преглед, за да се види състоянието на плода, дали е здрав, дали няма някакво изменение в органите. Около 10 часа ще отпътуваме за София. Предвиждаме следобеда да сме пристигнали в Столичен зоопарк, където вече са готови с карантинно помещение за двете животни.

Лъвовете живеят в зоопарка в Разград от 12 години, от самото си раждане, допълни още Гечев:

Рая за известен период от време е била продадена на частен бизнесмен, но след като влиза в сила забраната за притежаване на големи котки от частни лица, тя е върната обратно в зоопарка в Разград. Тя основно се използва за разплод. Това влиза в противоречие с добрите условия за отглеждане на подобни животни, защото зоопаркът в Разград няма условия да отглежда толкова много животни, колкото има в момента. На всичкото отгоре Рая и Хектор са партньори в живота, но същевременно са брат и сестра, което означава, че има едно кръвосмешение, което е абсолютно недопустимо.

Цялото интервю с Явор Гечев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна