Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Пламен Панчев: Немалко българско вино стига до Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немалко българско вино стига до Китай. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" инж. Пламен Панчев, основател на Българско-китайската асоциация:

Има доста продукти от биоземеделието, козметика от рози, сокове, олио, които се изнасят за Китай. Там обаче сами си произвеждат киселото мляко. Нашият акцент е в това да помогнем на по-голям брой български производители да стигнат до много големия китайски пазар. Интересът от китайска страна към българските стоки не е малък, но досега нямаше единен център за това.

В момента ние предоставяме съществуващи сгради, които да се ползват за складове от китайските фирми, но има идея китайски партньор да участва в изграждането на една сериозна логистика, която да е придружена със сертифициращи лаборатории, които да помагат и да улеснят вноса и износа на стоки от Централна и Източна Европа към Китай, допълни инж. Панчев:

Една от сериозните инвестиции в нашия регион е инвестицията на Държавната селскостопанска компания, която продължава успешно да инвестира. Тя има намерение да инвестира вече не само в обработката и производството на селскостопански продукти, но и в една по-сериозна база. Хубаво е, че към тези проекти дойде и сътрудничеството в образованието и науката. Вече Пловдивският университет е партньор на съвместен проект, свързан с обучението в областта на телекомуникациите и IT индустрията. Той вече работи на ниво Пловдивски университет.

Цялото интервю с инж. Пламен Панчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна