Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Председателството на България е особено важно

Мишел Барние
Снимка: БТА

По време на Българското председателство ще бъде изготвен проектодоговорът за бъдещите ни отношения с Великобритания. Това отговори на въпрос на "Хоризонт“ главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, който пристига във вторник на посещение у нас.
 
Според Барние, българското председателство съвпада с ключов момент по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Ролята на България като ротационен председател на общността той определи така:

Председателството на България, което ще започне от 1-ви януари, е особено важно. На 29 януари трябва да определим мандата за преговори по преходния период с британците според директивите, които ще приеме ЕК в сряда и които ще бъдат дадени на Съвета в края на януари. През март Европейският съвет ще даде насоките за бъдещите ни отношения. По време на българското председателство ще бъде изготвен и проектодоговорът, който сме готови да предоставим на държавните и правителствени ръководители на 26-те страни-членки и на Европейския парламент на базата на съвместния доклад. По време на българското председателство ние ще работим за изготвянето на политическата декларация за бъдещите ни отношения, която ясно трябва да определи какви точно ще бъдат те. В този ключов период България има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, нас и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии.

На въпрос кои преговори са по-трудни - за освобождаването на медиците в Либия, в които Барние участваше като министър на външните работи на Франция, или тези по Брекзит, главният преговарящ отговори, че за медиците са били по-глобални и добави:

Никой няма да ми попречи да говоря емоционално за Европа, но за Обединеното кралство ще говоря с разум - става дума за факти и цифри и за правна база. Има много български и не само медицински сестри, а и лекари, които живеят в Обединеното кралство - те имат нужда от правна сигурност, а това се третира с разум.   

Цялото интервю с Мишел Барние можете да чуете утре в предаването "Преди всички“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени