Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Татяна и италианският й съпруг Лино Касети са великотърновските Снежанка и Дядо Коледа

Снимка: Дора Атанасова

Българката Татяна и италианският й съпруг Лино Касети са великотърновските Снежанка и Дядо Коледа. В градчето на приказките в парк „Мaрно поле“ в старата столица семейство Касети даряват магия със своите ръчно изработени играчки, сувенири и механизирани фигури. От тях струи любовта, която вече 16 години свързва Таня и Лино Касети.

Коледни чаши и панери, елхи и снежни човеци са част от коледните сувенири, които Татяна, Лино и тяхната приятелка Моника от Италия правят. Лино изработва традиционното за италианците „презепио“, което представлява възстановка на Рождество. Освен това създава и уникални механизирани кукли. Коледа е една емоция, която не може да бъде обяснена, но може и трябва да е споделена, казва Татяна Касети.

В една прекрасна вечер попаднах на един испански канал, където изработваха ръчно направени текстилни декорации. Започнах денонощно да гледам и така се роди идеята да използвам ръцете си. Изработваме текстилни декорации, всичко, което гостите на града, на Велико Търново могат да намерят в нашата къщичка, е изработено на ръка и най-вече е направено с много любов.

Историята на Татяна и Лино започнала преди 16 години в една предколедна нощ. Тя работила в българска шивашка фабрика, произвеждаща за италианска компания, и организирала фирменото парти на колегите си. На него бил поканен сеньор Лино Касети, с когото компанията работила като доставчик на японски шевни машини:

Той ме покани на танц и по време на този танц си говорехме обичайните неща. Аз говорех лош английски, той също – как се казваш, от къде си, що си, деца, съпруги. За три минути това беше разговорът. Дойде неговият преводач и няма да забравя думите му. Тогава той каза: Госпожо, бихте ли ми дали телефонния си номер за евентуални бъдещи контакти със сеньор Касети. Тогава си казах: “Kакви контакти мога да имам аз със сеньор Касети?”. Години по-късно разбрах от преводача, който е наш семеен приятел, че когато ме видял за първи път като водеща на партито, той е казал на преводача: Хубаво погледни тази жена и запомни – това е моето бъдеще.

Моята съпруга и моят живот. Аз мисля, че това е въпрос на химия. Когато видях Таня за първи път, в този момент си помислих: Това е моята лейди. Ок, аз имам моята историята, имам семейството си и ред обвързаности, но видях тази жена и нямаше връщане назад – това е моето момиче. Из искам тази жена и ето сега съм тук, с нея. Любовта не е защо и за нея няма конкретна причина. Любовта е сантимент, една голяма емоция. Когато живееш с тази емоция, това е всичко. Аз исках тази лейди и сега я имам, разказва Лино Касети.

Връзката на Таня и Лино била бурна и забранена, защото и двамата тогава били женени и имали деца. Всеки ден в продължение на 10 години те не спрели да си говорят, а любовта ставала все по-силна. Българката и италианецът решили, че ще се разведат и ще имам свое дете. Таня забременяла, но тогава дошла новината, че италианската съпруга на Лино е болна от рак:

В един обаче прекрасен момент, в който аз трябваше да робя нашия син, той получи вест, че бившата му съпруга е болна от рак и то в много тежък стадий. Тогава трябваше да бъда най-егоистичният човек, за да кажа – ела тук и остави жената, с която си живял 40 години, целият живот е минал с нея. Тогава решихме, че той ще остане и ще помогне на нея, а аз някак си ще се справя тук. Благодарение на бившия ми съпруг, на двете ми деца, успяхме да се справим. Болната жена съзнавах, че тя няма много време. Синът ми е жив и здрав и имаме достатъчно време. Всичко, което преживяхме, си струва и продължава да си струва. Аз сутрин се събуждам като той ме нарича любима.

От пет години Татяна и Лино са семейство Касети, а забранената им любов издържа на всичко:

Има много двойки, които не са един за друг, но живеят въпреки или заради нещо, а не трябва. Да вярват в любовта, да направят всичко възможно, за да им се случи тази забранена любов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!