Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година. Нова класика

БНР Новини
Даниела Кузманова и Тодор Лечев
Снимка: архив на Кристиян Бояджиев

В първото за Новата година издание на „Джаз клуб“ звучи превърнала се в евъргрийн пиеса на Джони Мърсър (Johny Mercer) Goodie Goodie. Чуваме я в по-близък до нашето време прочит на формацията „Чикаго“ (Chicago). Версията на „Чикаго“ е пример за предаването и съхраняването на традицията, за това – как класиката се превръща в съвременност, която на свой ред – става класика. Записът е от продукцията Big Band Night and Day (албум на „Чикаго“ с американски музикални класически пиеси). Тук срещаме като гост-музикант Пол Шафър (Paul Schaffer), познат на телевизионните зрители от „Късното шоу на Дейвид Летерман“ като пианист, атрактивен шоумен и музикален директор в продължение на 33 години.
В срещата ни имате възможност да чуете и български звукозаписи. Те са на група, която един ден и тя ще бъде считана за класика, поне у нас: „Зона Це“ (Васил Пармаков и Румен Тосков „Рупето“ – клавишни инструменти, Веселин Веселинов „Еко“ – бас, Владимир Карпаров – саксофони, Стоян Янкулов – барабани и перкусия, Иван Лечев – китара). Забележителна със съдържащите се в нея композиции, изпълнение, но и като звукозапис продукцията на „Зона Це“ е създадена в БНТ, във Второ тон студио. Името на албума е „Човешкият фактор“. Тонрежисьор на всички записи е братът на Иван Лечев – Тодор. Мислено добавям тази негова работа към по-ранни звукозаписи, реализирани от Тодор Лечев във Второ тон студио на БНТ – трите пиеси на „ФСБ“: „Последният човек“, „Иде вятър“ и „Вълче време“. Благодарение на всички тези различни по характер творби слушателят може да разбере и/или да си припомни, че освен техническо умение тонрежисьорската дейност може да бъде и творчество. Особено, когато тази дейност се извършва от професионалист с познание и високи естетически критерии: Тодор Лечев.
С музиката в „Джаз клуб“ и изпълненията на „Дабъл Сикс ъф Перис“, „Манхатън Трансфър, Милчо Левиев, „Чикаго“, Мария Жоао, „Зона „Це“ и Виктория Толстой Ви желаем здраве и радост през новата година.
Бъдете щастливи и добри!

четвъртък, 4 януари, от 23 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени