Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц: новият кабинет на страната ще запази проевропейската си линия

Александър ван дер Белен, Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц увери, че новият кабинет на страната ще запази проевропейската си линия. Той каза това на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Юнкер заяви, че ще работи с новия кабинет по възможно най-добрия начин:

Това правителство има ясно изразена проевропейска насоченост. За мен това е важно. И ние ще работим с всички австрийски министри по възможно най-добрия начин, така както работя с крайнодесните коалиционни партньори на Ципрас, както съм работил с крайнодясната партия в България, Словения. Защо така се вторачваме в Австрия, а се правим на полуслепи, когато става въпрос за другите?

Австрийският канцлер подчерта от своя страна, че коалиционният партньор не променя ориентацията на кабинета:

За мен най-важното е, че страната ни е проевропейска, както и правителството ни.  Както и в други страни, ние сме в ситуация, при която трябва да правим коалиция. Социалдемократите решиха, че няма да се коалират с нас. Но аз съм напълно ясен за моята позиция - австрийската народна партия е част от европейската народна партия. заяви Себастиан Курц

След продължителни преговори, правителството на Австрия бе сформирано с коалиционен партньор крайнодясната „Партия на свободата“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени