Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателството на Съвета на ЕС – ключов приоритет за България

ОБОБЩЕНИЕ

Бюджетът – нужни са нови ресурси

Българското председателство на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. може да допринесе за по-голямото сплотяване на страните от Европейския съюз, каза в ефира на БНР Кристиан Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Според него по време на шестте месеца страната ни ще има шанса да води процесите, определящи бъдещето на ЕС.

Трябва да търсим консенсуса и компромиса, за да се придвижват въпросите напред. Най-вероятно през май ще бъде обявен първият проект за бюджета ЕС. Тук влиза и въпросът за излизането на Великобритания и минусът от около 10 милиарда годишно, който се очертава след излизането на страната от ЕС. От някъде трябва да се компенсират тези средства или да се намали бюджетът, или да се търсят нови ресурси.

Членството ни в Шенген, подготовката за членство в еврозоната, отпадането на механизма за сътрудничество и оценка като механизъм, който, по широкото мнение, е изчерпал своята ефективност, и темета кохезионна политика – това е ключов за България въпрос.

Членство в Еврозоната

По време на ротационното председателството на Съвета на ЕС България трябва да завърши дискусията за членството си в Еврозоната и да стане част от Валутния механизъм 2 (ЕRM2), придобил популярност като "чакалнята на Еврозоната". Това мнение, изразено от бившия финансов министърСимеон Дянков, подкрепи в интервю за БНР икономистътпроф. Ганчо Ганчев.

Според него успешното председателство на Съвета на ЕС означава точно това и то е най-подходящият момент страната ни да заяви амбициите си да стане част от европейския валутен съюз и да предприеме стъпки за осъществяването им, като се присъедини към Валутния механизъм 2:

Професор Ганчев отбеляза още, че причините за забавянето на България по пътя към Еврозоната трябва да се търсят както у нас, така и в европейските институции. Той обясни:

В Европейския съюз, особено от страна на Европейската централна банка има известна резервираност към влизането на България в Еврозоната. Предполагам че, основният проблем е това, че българските банки, които би трябвало да бъдат под надзора на ЕЦБ, имат сравнително висок дял от така наречените "лоши кредити" - така че това е предполагам основният мотив на ЕЦБ да бъде въздържана.

Професор Ганчев припомни, че базовите критерии – така наречените "Маастрихтски критерии" за влизане в Еврозоната, по принцип са изпълнени от България: Влизането във валутно-курсовия механизъм ERM 2 също практически е изпълнено, тъй като ние сме във валутен борд и нашият валутен курс е фиксиран по закон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна