Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залата на търговците в Мюнстер

| обновено на 04.01.18 в 09:29 БНР Новини
Снимка: historischeskaufhaus.freiburg.de

На площад Мюнстер, пред Залата на търговците няколко работници, покачени на стълби, довършват герба на Хабсбургите на предната фасада. Художникът Ханс Сикс фон Стефен оглежда балдахина на скулптурата на император Максимилиан I - статуите на Филип Кастилски, император Карл V и Фердинанд I вече са готови. Червената, богато украсена фасада на Залата на търговците  изпъква отдалечe. Тя е сред най-представителните сгради на града...

Първата общинска търговска зала, построена през 14 век, действа като митница. Днешната сграда е запазена във  вида си от 1520 г. Покривът й е облицован с т.нар. вятърни стъпала, над четирите арки има пет прозореца, а между тях са разположени 4-те статуи на императорите от Свещената римска империя. В двата края на постройката има кръгли кулички с прозорци и заострени върхове, украсени с цветни плочки. Под всеки от прозорците на куличките има медальони, изобразяващи териториалните владения на Хабсбургската династия. Портата отпред води към зала, свързана с вътрешен двор. Залата се отваря само в много специални случаи. Най-известна е Императорската зала на първия етаж, която може да побере 350 души. На стените й висят портретите на владетелите на Хабсбургския дом и техните съпруги, а прозорците са с витражи. Днес на втория етаж се събират членовете на Историческото дружество на Фрайбург.
Още за град Мюнстер и за красивата му катедрала, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна