Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори от столицата излизат днес на протест

Ако до 31 януари 2018-а Столичният общински съвет не определи минимални цени на такситата, всички фирми от бранша ще излязат на протест

| обновено на 21.12.17 в 09:09
Снимка: БГНЕС

Таксиметрови шофьори от столицата излизат на протест с искане Общината да въведе минимална тарифа за превоз на пътници. От шестте браншови организации днес ще протестира само Синдикалният съюз "Сила" – това е най-малката организация в бранша, ако обаче Столичният общински съвет не определи минимални тарифи, както иска браншът, след 31 януари вероятно ще протестират всички транспортни фирми, уточни пред "Хоризонт" председателят на Съюз "Такси " Кирил Ризов. Той подчерта, че повечето организации засега изчакват, защото смятат, че възможностите за диалог не са изчерпани: 

Национално представените четири браншови организации – "Съюз Такси", Националният съюз на превозвачите, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Асоциацията на представителните синдикати не излизаме на протест, не подкрепяме колегите – тоест нашите съмишленици могат да излязат по съвест и да участват в протестните действия. 

Ние няма да излезем на официален протест, защото считаме, че възможностите на диалога не са изчерпани... Вчерашният разговор с шефката на Транспортната комисия потвърди това, което ние се разбрахме между бранша и Столичния общински съвет – да бъдат наети специалисти независими, които да създадат независима методика за определяне на минималните и максимални тарифи, тест по тази методика ежегодно да се актуализират тарифите в бранша.

Браншът не е разделен, подчерта председателят на Съюз "Такси ". Той посочи, че предложенията на таксиметровите компании са за тарифа средно от 1 лев дневна и 1,14 лв. – нощна, като обясни: 


От време оно до ден-днешен ние – визирам транспортните компании – всяка за себе си определя своите тарифи. Въпросът е, за да няма дъмпинг на пазара – в момента има 200 таксита от 6000, съставляващи по-малко от един процент, тоест една трета от единия процент в София, които возят на дъмпингови цени – 59 на 69 ст., при условие че масовите тарифи към днешна дата са 77 на 88 и нагоре и ние считаме (лично ние – четирите национално представени организации), ако дотогава, докато въпросът бъде решен по начина, за който настояваме, няма да излизаме на официален протест, но в първия момент, в който се въведат тарифи под 77/88 – дневна/нощна, ние ще излезем на протест.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени