Пресиян вече ходи с проходилка, благодарение на Българската Коледа

Пресиян е на 6 години, но не ходи в предучилищна група. Той не може да се движи, освен в количка.  Диагнозата му е  детска церебрална парализа и е засегнат целият му организъм, включително и устата и затова се храни само с пасирана храна.  Майката на Пресиян - Женя Пейчева не може да ходи на работа, грижи се за него, заедно с цялото семейство, въпреки, че не й разрешават да му стане личен асистент. Причината била в това, че бащата на детето взимал голяма заплата. Женя Пейчева е щастлива, че все пак Пресиян има подобрение, благодарение на работата с него и на помощта на Българската Коледа. Женя Пейчева разказва, че той е бил абсолютно неподвижен и не е показвал никаква емоция. Сега вече се движи с проходилка и е много емоционален. Може да казва кратки думички и се разбира с близките си. 

Женя Пейчева участва вече няколко години в инициативата. До сега е получила две колички и много важната проходилка. Сега се надява Пресиян да има и специално столче, с което ще може да се храни на масата с цялото си семейство. Според нея всички тези помощни средства струват скъпо и близките на деца с увреждания не могат да си ги позволят сами. А, освен Българската Коледа, никой друг не им помага.

Всеки ден Пресиян ходи в дневния център за деца с увреждания и това също много му помага. Преди са го водили и на терапия с коне, но вече е станало скъпо и не се обръща толкова внимание на такива деца, особено, когато има туристи. Женя е водила детето си и в санаториум, но там условията са били кошмарни. Затова дневния център е единственото място, където в момента Пресиян се среща с хора, които му помагат.

Все пак Женя не губи надежда, че детето й някога ще се подобри. Не давам детето си за 10 здрави деца, казва на раздяла Женя Пейчева. Само помоли шофьорите да не спират на инвалидното й място, за което плаща, защото не може да носи болното си дете на дълги разстояния. Тя не губи вяра в доброто и се надява, че науката ще напредне и ще се измисли лечение за деца като Пресиян. А дотогава ще разчита на инициативи като Българската Коледа, които облекчават живота не само на самите деца с увреждания, но и на цялото им семейство.

Чуйте звуковия файл:Още от категорията

Мелания отнася подигравки заради градинарските си занимания

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп стана обект на подигравки заради снимки, които я показват как се занимава с градинарство в градината на Белия дом, пишат американските медии. На снимките, които са правени през септември миналата година, но се публикават едва сега в социалните мрежи, се вижда как госпожа Тръмп, облечена в скъпи дрехи,..

публикувано на 02.08.18 в 15:00

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание на благотворителната кампания, съобщиха от прессекретариата на президента. Инициативата на държавния глава в подкрепа на спасения детски живот продължава. Към момента са изпратени над 484 хиляди дарителски есемеса на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117.  От..

обновено на 26.12.17 в 11:05

За 14 години "Българската Коледа" е помогнала на над 3800 деца

"В подкрепа на спасения детски живот" продължава набирането на средства в кампанията "Българската Коледа". Снощи в Народния театър "Иван Вазов" се състоя традиционният благотворителен спектакъл под патронажа на президента на Република България. С дарените пари ще се подобрят възможностите за продължително лечение на деца, засегнати от..

обновено на 26.12.17 в 10:29

Михаела, страдаща от рядко метаболитно заболяване, се нуждае от помощта на „Българската Коледа“

Заболяването на Михаела е открито още преди 4 години, разказва бащата Калин Везиев : Трябваше време за диагностициране. Направиха редица изследвания и се откри, че това е метаболитно заболяване на обмяната на веществата в организма. За тези деца лечението е единствено чернодробна трансплантация, което пък има редица други усложнения и..

публикувано на 26.12.17 в 09:46

Семейството на 9-годишния Кристо Танев разчита на "Българската Коледа" за терапии в барокамера

Кристо Танев от Пловдив е на 9 години и е с диагноза "аутизъм". Състоянието му не позволява да ходи на училище. За него,  в дома им,  се грижат майка му Ирина Ирибозова и възрастните ѝ родители. Сред малкото варианти за социализацията на момчето  са посещенията  в един от  детските центрове в града, където то получава и специализирана помощ. Освен за..

публикувано на 25.12.17 в 18:59

Малкият Никола разчита на "Българската Коледа" за средства, за да си набави недостигащия му хормон на растежа

6-годишният Никола Велчев от Варна страда от недостиг на хормона на растежа и изостава в ръста си. Вече втора година семейството на Ники получава помощ за лекарства и терапия от Българската Коледа.  Майката Севда Велчева сподели, че семейството получава около 2400 лева, които отиват за закупуване на растежен хормон.  Ники почти е наваксал..

публикувано на 22.12.17 в 16:23

„Българската Коледа" помага на 5-годишния Димитър Атанасов

„Българската Коледа" помага на Димитър Атанасов от София. Детето е с диагноза аутизъм и с пари от благотворителната инициатива посещава психолог и логопед. 5-годишният Димитър е първо дете в семейството на Ирина Печева: На година и половина му се появиха тикове, но личната лекарка каза, че ще отшумят и така си живеехме с тези неща...

публикувано на 22.12.17 в 10:36