Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститори заложиха 1 млн. долара, че биткойнът ще удари 50 000 долара в края на 2018-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизвестен инвеститор или инвеститори са направили залог за 1 млн. долара, че биткойнът ще поскъпне до края на следващата година до 50 000 долара - близо три пъти над текущите цени според фючърсните и спот пазарите на водещата криптовалута, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Ежедневни записи за търговия, публикувани в сряда вечерта от LedgerX, стартиращ електронен пазар за биткойн деривати, показват, че неидентифициран търговец или група от търговци са закупили биткойн "кол" опции (право за покупка на биткойн в бъдеще на дадена цена) с падеж през декември догодина. Самият залог е за "кол опции" в цена на биткойн от 50 000 щатски долара, като подобен залог е първият по рода си на борсата LedgerX.

За тези биткойн опции са били платени малко под 1 млн. долара в рамките на последните 24 часа, като не е ясно кой или кои са били съответните инвеститори и дали става въпроса за една, или няколко търговски сделки.

Според тези "кол" опции, ако стойността на биткойна е под 50 000 долара на 28-и декември 2018 година, тези опции ще се окажат без никаква стойност и ще бъдат загубени платените за тях около един милион долара. Ако котировката на основната криптовалута се покачи над това ниво в края на посочения срок, опциите ще дадат на техните собственици право да закупят 275 биткойна по 50 000 долара всеки - сделка, която би струвала около 13,8 милиона долара.

Трябва да се има предвид, че тази търговска сделка може да се окаже печеливша, само ако цифровата валута скочи още по-брутално до 500 000 долара или дори до един милион долара - нещо, което някои от най-ентусиазираните поддръжници на биткойн твърдят, че ще се случи.

Според данни на Coindesk, основната криптовалута се търгуваше около 16 280 долара в сряда вечерта, което е с над 1500% спрямо цената в началото на тази година, въпреки че скептици като икономистът, притежаващ нобелова награда, Джоузеф Стиглиц, определят това като "ценови балон" и твърдят, че цената на биткойн неизбежно ще се срине.

Главният изпълнителен директор на електронната борсата LedgerX Пол Чоу отказа да посочи пред "Уолстрий Джърнъл" кой или кои стоят зад значимата опционна сделка, цитирайки съществуващи регулаторни ограничения. Но мащабът на покупките сякаш отразява нарастващия интерес на хедж фондовете и други големи финансови компании по отношение на криптовалутите, отбеляза Чоу. Без съмнение има институции, които се занимават с този тип сделки, или вече са осъществили такива сделки. Нека го кажа по този начин: не става въпрос за индивидуален играч, заяви Пол Чоу.

През последните месеци биткойн опциите придобиха популярност с оглед на факта, че подобни залози имат за цел да компенсират значими ценови изкривявания при търговията на основната криптовалута. Така например, на базираната в Холандия борса за дериватни биткойн инструменти Deribit ежедневно се търгуват средно около 400 опционни договора от края на ноември насам, спрямо едва между 50 и 100 контракта през предходните няколко месеца. Според шефът на компанията Deribit, Йон Янсен, едни от най-популярните изтъргувани опции на борсата са "кол" биткойн опции, които ще бъдат платени на инвеститорите, ако цената на водещата криптовалута достигне през март догодина 20 000 долара.

Междувременно разследващите органи в Южна Корея предполагат, че Северна Корея стои зад хакерските атаки по-рано тази седмица, които доведоха до спиране на дейността на базираната в Сеул борса за криптовалути Youbit и до кражбата на около 17% от нейните активи под формата на дигитални валути. Подобни атаки на същата електрона борса за криптовалута бяха проведени и през април, като се предполага, че и за тях са стояли севернокорейски хакери.

Според специалисти по киберсигурност, севернокорейската кибер армия наброява около 7 хиляди хакери по целия свят, като през последните две години тя е променила тактиката си, мотивирана от по-големи финансови печалба, отказвайки се от банкови кражби и съсредоточавайки се напоследък върху криптовалутите. Северна Корея отрече участие в хакерските инциденти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени