Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпва предпазливо въпреки местните избори в испанската област Каталуния

Снимка: БГНЕС

В четвъртък еврото продължава да поскъпва спрямо останалите основни валути въпреки несигурността около провеждащите се местни избори в испанския регион Каталуния. Основна подкрепа за възходящото движение на единната валута оказва изненадващият скок на доходността на немските държавни облигации, като през последните дни на търговия лихвата на 10-годишните книжа нарасна от 0,31% към едномесечен връх около 0,42%.

Еврото поскъпва към двугодишен връх около 134,87 йени на фона на общата слабост на японската валута след края на днешното заседание на Централната банка на Япония. Единната валута се търгува малко под нейния двегодишен връх около 1,1736 швейцарски франка, ударен за кратко в началото на декември и около 0,8875 британски лири, след като по-рано днес еврото достигна триседмичен връх от 0,8889 паунда при новината за уволнението на Деймиън Грийн, който е дясната ръка на британския премиер Тереза Мей.

Еврото се търгува стабилно и спрямо щатската валута - недалеч от вчерашния триседмичен връх от 1,1901 долара, тъй като зелените пари не се възползват от вчерашното окончателно гласуване на най-мащабната от три десетилетия насам данъчна реформа в САЩ. Въпреки, че снощи Конгресът окончателно одобри републиканския проект за съкращаване на данъците (с 224 срещу 201 гласа), който беше в основата на рязкото поскъпване на долара след президентската победа на Доналд Тръмп през миналия ноември, зелените пари остават под натиск от продажби (с изключение спрямо йената). От една страна анализатори цитират пазарния принцип: "купувай (долари) при слухове (за гласуване на данъчната реформа), продавай при факти". От друга страна инвеститорите сякаш изглеждат притеснени, че ключовата данъчна реформа няма да допринесе за още по-силен икономически растеж, но със сигурност ще доведе до разширяване на и без това огромния бюджетен дефицит на САЩ.

Въпреки днешното продължаващо поскъпване на еврото, то може да загуби част от блясъка си, ако в крайна сметка изборите в Каталуния бъдат спечелени от партиите, настояващи за независимост на региона, което обаче изглежда малко вероятно. Ако бъдат потвърдени очакванията, че сепаратистките партии няма да имат мнозинство в новия местен парламент, това може де факто да затвори страницата, свързана с каталунската политическа криза, оказвайки по този начин допълнителна подкрепа за единната европейска валута.

В същото време щатският долара поскъпва единствено спрямо японската валута като реакция на днешното решение на ЯЦБ да запази досегашната си прекалено агресивна парична и лихвена политика, без да сигнализира за възможна промяна в обозримото бъдеще. Доларът се търгува около 113,50 йени, след като по-рано днес поскъпна до 9-дневен връх от 113,63 йени - малко под неговия едномесечен връх около 113,75 нивото от 12-и декември.

До края на деня вниманието на инвеститорите ще бъде насочено както към резултатите от изборите в Каталуния, така и към окончателните данни за растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие (от 15:30ч. наше време).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна