Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Българската Коледа

Три модерни апарата за рискови бебета е получила Клиниката по неонатология в Майчин дом тази година

| обновено на 21.12.17 в 15:49
4
Снимка: Георги Нейков, БНР
Инициативата Българската Коледа е в разгара си. Със средствата от кампанията се подпомагат индивидуални терапии на деца със здравни проблеми /и за такива случаи вече разказахме/, но част от събраните дарения отиват и за нова медицинска апаратура.

Една от болниците, които редовно получава подкрепа от Българската Коледа, е Майчин дом. В най-голямото отделение за недоносени бебета в цяла България работи и д-р Станислава Хитрова. Тя благодари на инициатора Георги Първанов, както и на всички следващи президенти, които продължават хубавата благотворителна традиция.

През годините сме получили не малко на брой апарати за обдишване, кувьози, монитори. През интензивното ни отделение преминава средно по 800 бебета годишно. Към нас се насочват изключително жени с рискова бременност.

През 2017 г. получихме три апарата от Българската Коледа – модерен ултразвуков ехографски апарат, високоспециализиран монитор със софтуер за скрининг на вродените сърдечни аномалии и с приставка за изследване на специфични вещества. Преди два-три дни получихме високопоточен апарат за респираторна терапия на новородени. Всяка медицинска техника, която получим, влиза моментално в експлоатация и се използва почти непрекъснато.

Каузата е благородна и всъщност децата на Българската Коледа са не само тези, на които се помага персонално с медикаменти или имплантанти, но и всички недоносени бебета, грижите за които са свързани с дарената апаратура.

  • За да станеш дарител на Българската Коледа изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor.
    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията не приключва с коледните празници.
    SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени