Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриция Копачинская - "босоногият ангел" и "музикален екстремист" гостува у нас

| обновено на 21.12.17 в 15:46
Патриция Копачинская на сцената
Снимка: patriciakopatchinskaja.com

Изключително рядко изпълняваният Концерт за цигулка и оркестър от Арнолд Шьонберг ще прозвучи на 21 декември от 19 часа в зала "България". Солистка на Софийската филхармония ще бъде изключителната цигуларка със световна слава Патриция Копачинская.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и Патриция Копачинская се познават отдавна. Състуденти са от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, а маестро Тодоров разкрива, че молдовката всъщност вече е идвала в България, само че преди 20 години - като гост на фестивал в Пловдив.

Копачинская е музикант със собствен стил и всички нейни интерпретации - от Бах и Бетовен до Лигети и Мансурян, се отличават от тези на нейните колеги. Тя "лети" на сцената, затова предпочита да свири боса и оттам прозвището "босоногият ангел".

Не се притеснява да е различна, да бъде определяна като "музикален екстремист" - свири само произведения, които я интригуват, с партньори, които са отзивчиви към нейния артистизъм и екстравагантност. Записала е албуми с аржентинската виолончелистка Сол Габета, с турския пианист Фазъл Сай, с оркестъра на Теодор Курентзис MusicAeterna - Перм, с Лондонската филхармония и Владимир Юровски. Получи номинация за награда "Грами 2018" за записа на "Смъртта и момичето" от Шуберт с камерния оркестър "Сейнт Пол".

Какво още е хубаво да знаем за Патриция Копачинская разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени