Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Снимка: БГНЕС

Въпреки острите реплики от последните седмици между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, съвместното заседание на комисиите по вътрешен ред и за контрол над службите и специалните разузнавателни средства премина в спокоен тон и взаимни уверения, че в България няма безконтролно подслушване. Заседанието беше свикано по искане на Обвинител номер едно.

То беше поредно за депутатите и провокирано от думите на Рашков за "тежки нарушения, допуснати от прокуратурата и ДАНС"  - първо пред тях, но и пред медиите.  Новинарски анонс за интервю с него "за безконтролно масово подслушване" се оказа в основата на искането на Цацаров с Рашков да се явят заедно в Парламента. Там стана ясно, че това е медийна интерпретация, че нещата около СРС -контрола се подобряват и остават само малки детайли за доизчистване. Това обаче ще се случи в закрито заседания, какво днешното не беше. 

На открито отново беше поставен въпросът за ползата от електронен регистър на СРС, но  с уговорката, че тази добра идея струва пари и изисква гаранции за сигурността си. Конкретни решения не бяха взети, но като за последно за тази година БСП и ГЕРБ си размениха реплики за ползата от експресно свиканото съвместно заседание заради заглавия в медиите.

Извинявайте, това не е сериозно. Ангажираме всички служби, бюрото за контрол, министъра на вътрешните работи заради медийни публикации, заяви Красимир Янков от БСП.

Димитър Лазаров от ГЕРБ му отговори, че депутатите понякога са длъжни да реагират на медийни публикации: Някои пък предизвикват медийни публикации, искат да влязат в медиите. Нормално е, политици сме. 

Цялата информация чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени