Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на еврото и спад на испанските акции след добрите изборни резултати на сепаратистите в Каталуния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надеждите на испанското правителство, че проведените в четвъртък местни избори в Каталуния ще лишат сепаратистките партии от контрол на регионалния парламент не се оправдаха и това доведе до подновяване на напрежението на европейските финансови пазари, свързано със заплахата за по-нататъшни опити за независимост на богатата испанска провинция.

Въпреки, че партията "Гражданите" с лидер Инес Аримадас, която е против отцепването на Каталуния, стана първа политическа сила след вчерашните избори, отделните сепаратистки партии, начело със "Заедно за Каталуния" на отстранения бивш лидер на областта Карлес Пучдемон, получиха абсолютно мнозинство като брой места в новия местен парламент (70 от общо 135).

Трябва все пак да се имат предвид различията в рамките на отделните сепаратистки движения за това как да се постигне независимост. Това означава, че пред тях ще има сериозни препятствия при формиране на местното управление, което от своя страна ще доведе до нов период на несигурност в отношенията между Каталуния и централната власт в Мадрид.

Новината за ново сепаратистко мнозинство в каталунския парламент се отразява негативно на европейските борси при старта на днешната търговия и най-вече на пазарите на акции в Мадрид. Испанският фондов индекс Ibex-35 се понижи с 1,2% в началото на деня с оглед на опасения за ново задълбочаване на политическата криза, което да навреди на солидния растеж на четвъртата по сила икономика в еврозоната и да доведе до ново масово оттегляне на бизнеса от Каталуния.

Най-солиден спад бележат испанските банкови акции и по-специално на Banco Sabadell и Caixabank, като те се понижават съответно с 2,8%  ис 2,5%, тъй като двете финансови институции продължават да имат най-големи експозиции в Каталуния, въпреки че те вече преместиха централите си след октомврийския референдум за независимост. Под натиск от продажби се намират и акциите на останалите испански банки като Santander, Bankia и BBVA, както и акциите на големи компании като инфраструктурната фирма Ferrovial, инвестиционният тръст за недвижими имоти Merlin Properties и застрахователят Mapfre, като техните акции се понижават с между 1,5% и 2,0%.

Испанският дългов пазар също реагира негативно на каталунските изборни резултати като доходността на 10-годишните държавни облигации нараства към 1,515% от вчерашното ниво около 1,467% с оглед на продажби на тези дългови книжа.

Останалите европейски борси също реагират леко негативно на новината, че сепаратистките партии в Каталуния имат отново пълно мнозинство в местния парламент.

Общият европейски индекс се понижава с 0,1%, френският CAC40 - с 0,15%, а немският DAX - с 0,2% въпреки поредно солидно проучване на института Gfk за потребителските нагласи в Германия за началото на следващата година. Най-солидно понижение с 0,4% бележи индексът, включващ 600-те най-големи европейски банки (Stoxx Europe 600 Banks Index).

Еврото също отбеляза известно понижение на валутните пазари веднага след като станаха ясни резултатите от вота в Каталуния. Мнозина анализатори обаче не вярват, че може да последва по-солиден и траен спад на единната валута, тъй като на този етап изглежда малко вероятно каталунските сепаратистки партии да излязат в скоро време с нова обща декларация за независимост.

При старта на днешната търговия еврото падна за кратко до тридневно дъно от 1,1816 щатски долара преди да отскочи обратно около 1,1850 нивото. Единната европейска валута се понижи до 1,1695 швейцарски франка и до 0,8836 паунда, след което обаче стабилизира към нива съответно около 1,1730 и 0,8860.

Междувременно щатският долар поскъпва предпазливо спрямо останалите основни валути, намирайки известна подкрепа от снощно решение на Сената на САЩ да одобри закон за финансиране на федералното правителство до 19-и януари догодина, избягвайки по този начин опасността от временно преустановяване на дейността на федералните държавни органи от полунощ в петък. Слаба подкрепа за зелените пари оказва и одобрената по-рано тази седмица най-мащабната от три десетилетия насам американска данъчна реформа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна