Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителското и бизнес доверие в Италия през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителското доверието в Италия отбеляза в края на годината изненадващо солиден ръст до 23-месечен връх при по-предпазливо подобрение на бизнес доверието, показват проучвания на националната статистика Istat, които сякаш не дават индикации, че доброто икономическо възстановяване от последните тримесечия може да отбележи известно забавяне в началото на новата година.

Индексът на италианското потребителско доверие нарасна рязко през декември до 116,6 пункта от 114,4 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от януари 2016-а година, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за негово понижение към 114,0 пункта.

Всички основни компонент, влизащи в този индекс, бележат солидно повишение през последния месец на годината: индекса, измерващ доверието на потребителите в икономиката на страната (ръст от 139,4 до 143,0 пункта), както и индексите на настоящото и бъдещото потребителско доверие (повишения съответно от 110,1 до 112,0 пункта и от 119,9 до 121,3 пункта).

Общият бизнес индекс отчита по-сдържано подобрение през настоящия месец до 108,9 пункта от 108,8 пункта през ноември в резултат на известно влошаване на доверието в промишлеността и в строителството при подобрение на доверието в сферата на услугите и при търговията на дребно.

Индексът, измерващ доверието в промишления сектор, се понижи през декември до 110,5 пункта от 110,7 пункта месец по-рано, докато аналогичният индекс в сферата на услугите нарасна до 108,9 от 108,3 пункта. Повишение от 110,1 до 112,3 пункта отчита индексът, оценяващ бизнес доверието при търговията на дребно, но при влошаване до 127,1 от 132,1 пункта на доверието в строителния сектор.

Днешните като цяло позитивни проучвания на Istat предполагат, че италианската икономика ще запази доброто си темпо на растеж през последното тримесечие на настоящата и в началото на 2018-а година. Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт на Италия нарасна през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца благодарение на увеличаване както на износът, така и на вътрешното потребление.

Преди време пък италианският премиер Паоло Джентилони прогнозира, че БВП на страната ще нарасне с 1,5% през тази и през следващата година, като по този начин икономиката на Апенините е на път да отбележи най-солидна експанзия от 2010-а година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!