Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните археологически резервати в България са оставени на произвола на съдбата

Налице са и корупционни практики

БНР Новини
Проф. Диана Гергова, д-р Красимир Манов и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Емил Николов

Законът за културното наследство според мен абсолютно съзнателно внесе абсолютен хаос по отношение на правната защита на археологическото наследство и най-вече на националните резервати. Някои от резерватите са дадени на общините, някои се управляват директно от министъра на културата, но първо няма реални структури, които на място да изпълняват определени функции, второ много от резерватите генерират доста сериозни средства, които биха могли да бъдат реинвестирани, но не знаем къде отиват тези средства, а също така няма структура, която да контролира, защо е такова състоянието на резерватите в България – това каза днес в „Законът и Темида“ проф. Диана Гергова.
Според д-р Красимир Манов най-големият проблем на този закон, освен терминологичния хаос, който цари в него, нито едно понятие не може да бъде дефинирано ясно за какво става въпрос, определението, което е дадено за археологически резерват е правно безсмислено, то не дава възможност точно да се определи, какво точно е резерват. Но това, което е в центъра на тази неразбория е положението, което се наблюдава в много други закони. Д-р Манов като експерт по Закон аз културното наследство обясни в предаването, че законодателят е преминал в приемането на едни закони, които се приемат чисто формално като отмятане на един ангажимент с минимум разпоредби в този закон, независимо, че законът може да е голям по обем, той съдържа някакви декларативни основно разпоредби и прехвърля отговорността за детайлизация на разпоредбите на съответните административни органи, какъвто в случая е министърът на културата и е предвидено всичко да е с наредба на този министър.
Какви са проблемите на Националните археологически резервати, какво се случи след като влезе в сила последния Закон за културното наследство? Кой има интерес да бъде унищожено това богатство на България и да се облагодетелства съзнателно? Какво трябва да се промени спешно? Има ли корупционни практики? Предлага ли Министерство на културата адекватни решения на проблемите?
Отговорите на тези въпроси ще чуете от интервюто на Анелия Торошанова с проф. Диана Гергова – един от най-популярните специалисти по тракийска археология и д-р Красимир Манов –преподавател по наказателно право в СУ „Свети Климент Охридски“, експерт по Закона за културното наследство.
Чуйте повече в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени