Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Кехлибарева представя Макс Регер и неговото време

БНР Новини
Снимка: Христофор Стоянов

Книгата се нарича „Макс Регер и пространството на органната песен до Първата световна война“.
Реших да синтезирам всичко, което бях събирала главно от концертна дейност и работата ми с различни органисти от Германия, Италия, Нидерландия и тези познания да ги споделя в книгата“.
Събрала е и кратки справки за негови ученици, които са продължили делото и не са престанали да разпространяват творчеството му. Сред тях има и един българин Васил Божинов, малко познат тук, тъй като през целия си живот е живял в Прага.
Смята, че освен нея има и други български музиканти запленени от творчеството на Макс Регер. Това са Велин Илиев, Сабин Леви, Янко Маринов. Радва се и че има млади певци, които също започват да се интересуват от песните и да ги включват в репертоара си.
Смята ли да продължи своята просветна дейност и с други автори, които обича?
Дължа много на Хуго Волф и трябва да му посветя книга. Вълнува ме и българската вокална лирика и по-точно песенните цикли за ниски гласове – споделя Албена Кехлибарева.
Готова е и за нови предизвикателства, като например концерта посветен на 100 годишнината на Финландия. С него ще гостува отново във Варна, Русе, Велико Търново, Шумен, както и в музея на Сибелиус в Турку.
За да подготви програмата в продължение на няколко години издирва песни. На някои от тях прави премиерни изпълнения. Свързва се с библиотеки в Хелзинки, в различни градове в Германия. Свързва се с общества в САЩ, тъй като много финландски композитори творят и живеят там.
Целият разговор с Албена Кехлибарева чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна