Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяването на властта през 2017

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС


2017-та обнови властта. Годината започна със заявки за големи промени, а получихме това, което … получихме.  Първата реч на новия президент Румен Радев в парламента предизвика първи скандал с управляващите. 

Служебното правителство, назначено от него, получи задача да направи ревизия на опонентите му от президентските избори. Резултатът обаче бе твърде скромен и това охлади отношенията между държавния глава и служебния премиер Огнян Герджиков. Препъни камък в отношенията президент-служебен премиер се оказа и кадровата чистка. Отидоха си знакови лица от МВР, от сферата на отбраната и земеделието,сменени бяха 20 от общо 28 областни управители.

Предизборната кампания бе белязана с напрежение между Турция и България. Властта обяви, че взема мерки, но те не се сториха достатъчни на патриотите и те решиха да вземат нещата в свои ръце, организирайки блокада на трите гранични пункта с Турция. Стигна се до батални сцени, в които се отличи схватката на Валери Симеонов с турска баба.

Междувременно на предизборната сергия най-добре се котириха офертите за повишаване на доходите. До пряк дебат на лидерите на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП така и не се стигна, но Бойко Борисов и Корнелия Нинова успяха задочно те си разменят доста остри реплики. Накрая стигнаха до съд. 

Така сред шеги, закани и скандали на 26 март българите излязоха пред урните и подредиха партиите. ГЕРБ отново надделя над БСП, патриотите изпревариха ДПС, Веселин Марешки се промуши в парламента, а извън него останаха спорната ДОСТ и разцепелите се малки десни формации. 

Целият годишен обзор на политическия репортер Мария Филева чуйте в прикачения файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна