Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелското Учредително събрание обяви за персона нон грата представителите на Канада и Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелското Учредително събрание обяви за персона нон грата представителите на Канада и Бразилия, предадоха световните агенции. Според председателя на Събранието Делси Родригес посланикът на Бразилия Руи Перейра е обявен за персона нон грата, докато, цитирам, в тази братска страна не бъде възстановен конституционният ред, край на цитата. Франс прес отбелязва, че с тези думи се намеква за спорното сваляне от власт на президента Дилма Русеф, след което на власт дойде нейният вицепрезидент Мишел Темер.

Родригес също така обвини канадския Шарже д'афер Крейг Ковалик в "настойчива, постоянна, груба и вулгарна намеса във вътрешните работи на Венецуела". Канада възприе по-твърд подход срещу режима на президента Николас Мадуро, като му наложи санкции, за да го подтикне към преговори с опозицията.

В четвъртък южноамериканският търговски блок Меркосур, в който членува и Бразилия, призова Венецуела да освободи политическите затворници и да спазва правата на човека, припомня Франс прес. Членството на Каракас в организацията беше временно прекратено през август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!